Прехвърлянето на ГДБОП към Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е довело до няколко месеца неактивност в борбата с наркотиците. Това се твърди в годишния доклад за стратегии в борбата с наркотиците на американския Държавен департамент.

"През 2013 година българската Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) бе прехвърлена от Министерството на вътрешните работи към Държавната агенция за национална сигурност. Тази институционална промяна представлява значимо прехвърляне на отговорността за борбата срещу наркотиците, но е довела до неколкомесечна липса на активност и е забавила работата по разследванията", пише в доклада.

Главната дирекция за борба с организирата престъпност стана част от ДАНС на 7 юни 2013 г., след поправки в Закона за ДАНС, седмица преди депутатът от ДПС Делян Пеевски да бъде избран от парламента за директор на агенцията.

За втора година в доклада се отбелязва, че Агенция "Митници" има де факто наложена политика да приоритизира залавянето на облагаеми стоки, като цигарите. Това продължава да води до нисък брой залавяния на хероин, повтарят в доклада американските специалисти.

Въпреки това, документът признава две постижения - през август турските власти са задържали над 700 килограма хероин по границата на България с Турция, а през октомври при съвместна операция с ГДБОП митниците са иззели близо 74 кг хероин. 

Все още най-употребяваната дрога в България е марихуаната, която се произвежда тук, предимно за местна употреба, се разбира още от доклада. Синтетичните наркотици са изместили хероина от второто място. В заключение документът отбелязва продължаващото активно партньорство на българските служби с Американската агенция за борба с наркотиците (DEA).