През последните няколко месеца в подводната кабелна система Asia-America Gateway (AAG) се появяват пропуквания – а тази система от оптични кабели свързва огромна част от южоизточна Азия с интернет.

Тази седмица се появи толкова огромна дупка, че връзките във Виетнам на практика се разпаднаха, като милиони потребители имаха спорадичен успех да се свържат със Световната мрежа, и то при много бавна скорост.

Пробивът в кабелната система е открит бързо – в близост до краибрежния виетнамски град Вунг Тау. Тази връзка е само от 5 тръби, които доставят интернет на 93 милиона души.

От 2010 г насам всички контитенти, без Антарктика, са свързани със стотици хиляди километри подводни оптични кабели. Въпреки, че говорим за „облака“, за „виртуален свят“, без напълно физическите кабели, интернет няма да съществува.

През последните месеци има и други дупки в 20 000 км презокеански кабел, които са довели до подобни проблеми с връзката в Хонг Конг, Филипините, Бруней, Сингапур и Тайланд, както и Виетнам, като в един от случаите е трябвало 20 дни, за да бъде поправено.

AAG, завършен през 2009 г., е минал през твърде много подобни щети, за да бъдат те просто инциденти. В крайна сметка се оказва, че не става въпрос за човешка намеса.

„Основният враг на ААГ, смятат някои, е една опасна, но сравнително аполитична акула, привлечена от електромагнетичното поле, генерирано от кабели“ разказва специалистът Мартин Андерсън. „Това вдъхнови Google да бронират тихоокеанските си кабели с бронежилетния материал кевлар.“

Можете да видите една от аполитичните акули на това видео, заснето миналата година, която захапва един презокеански кабел с откровен апетит: