Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони, които са във фаза 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Във фаза 1 вече са три от петте региона.

Това каза пред журналисти в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

По думите му има ръст и в други региони и е "очевидно за всички, че започва вълна".

Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност - работа от разстояние, максимално опит за спазване на отстояние от 1,5 метра, обясни Кунчев. По думите му те ще бъдат въведени със заповеди на директорите на съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), а когато един от регионите влезе във фаза 2, ще има национални мерки, важащи за територията на цялата страна.

София-град вече в червената зона

София-град обаче от днес вече е в червената зона като премина границата от 250 на 100 хил. души - 255,92 на 100 хил. за 14 дни. Съвсем скоро към тази област ще се присъединят и Варна и Бургас, които към днешна дата са съответно с 242,84 на 100 хил. и 240,52 на 100 хил. души. 

При срещи с общопрактикуващи лекари Кунчев е уведомен, че в една средно голяма практика минават по 15 души на ден, които имат признаци на заболяването. В голямата си част то протича сравнително по-леко, особено при хора в активна възраст, които нямат хронични заболявания, обясни Кунчев. Вариантът "Омикрон" протича с температура, кашлица, но не налага в повечето случаи болнично лечение. 

Ще дадем наличните тестове, които имаме в РЗИ, на здравните заведения и общопрактикуващите лекари, каза Кунчев. По думите му вече е договорено с НЗОК да възстановят възможността за издаване на направления за бързи антигенни тестове. Личният лекар трябва да може да прави всичко, за да постави диагнозата на място и лекува пациента от първия ден, а не да се разхожда по здравните заведения, коментира Кунчев. Според него трябва НЗОК да разреши на лекарите на първа линия да издават направления и за PCR тестове.

Според главния държавен здравен инспектор ваксините пазят от тежко протичане и смърт при Омикрон, но не предпазват на 100 процента от заразяване. Има много хора с трето заразяване, което показва, че и имунитетът след боледуване също се заобикаля от този вариант, допълни Кунчев. Той съобщи, че в края на септември, началото на октомври се очакват преработени ваксини, които да са по-насочени към този вариант на вируса.