Има доказателства, че руските командири в няколко случая са знаели за сексуалното насилие от военен персонал в Украйна „и в някои случаи са го насърчавали или дори са го нареждали“, според международен наказателен адвокат, подпомагащ разследването на военни престъпления в Киев.

Британският адвокат Уейн Джордаш каза, че в някои райони около столицата Киев на север, където разследванията са най-напреднали, част от сексуалното насилие е включвало ниво на организация от руските въоръжени сили, което „говори за планиране на по-систематично ниво. ” Той не посочи конкретни лица под контрол.

Неотчетените досега констатации от разследващите за предполагаемата роля на командирите и систематичния характер на атаките на някои места са част от моделите на предполагаемо сексуално насилие, които се появяват, когато войната на Русия в Украйна навлиза в деветия си месец.

Джордаш, който е част от подкрепян от Запада екип, който предоставя правна експертиза на Украйна, каза, че е твърде рано да се заключи колко широко разпространена е практиката, тъй като разследванията в наскоро отвоювани райони на североизток и юг са на по-ранен етап. Въпреки това моделите предполагат, че сексуалното насилие „може би е дори по-често“ в територии, които са били окупирани за по-дълги периоди, добави той, без да предоставя доказателства.

Разпитани са повече от двадесет души, които са работили с предполагаеми жертви - включително правоприлагащи органи, лекари и адвокати - както и предполагаема жертва на изнасилване и членове на семейството на друга.

Те споделиха разкази за предполагаемо сексуално насилие от страна на руските въоръжени сили, случило се в различни части на Украйна: много от тях включваха твърдения за членове на семейството, които са били принуждавани да гледат или множество войници, участващи или действия, извършвани с оръжие.

Не беше възможно независимо потвърждение на сметките. Някои от обстоятелствата - включително членове на семейството, свидетели на изнасилване - фигурират в предполагаеми атаки от руснаци, документирани от упълномощен разследващ орган на ООН в доклад, публикуван миналия месец, в който се казва, че жертвите са на възраст от четири до над 80 години.

В района на Чернигов в северната част на Украйна войник от 80-и танков полк на Русия през март многократно е малтретирал сексуално момиче и е заплашвал да убие членове на семейството, според решение на районен съд в Чернигов. Съдът този месец призна 31-годишния Руслан Кулиев и друг руски войник, на когото Кулиев е бил началник, виновни за военни престъпления задочно за нападение срещу местни жители, се казва в решението.

Кулиев, който според съда е старши лейтенант, и другият войник не бяха открити за коментар.


Изнасилването може да представлява военно престъпление съгласно Женевските конвенции, които установяват международни правни стандарти за водене на въоръжени конфликти. Широко разпространеното или системно сексуално насилие може да се превърне в престъпления срещу човечеството, които обикновено се възприемат като по-сериозни, казаха правни специалисти.

Москва, която заяви, че провежда „специална военна операция“ в Украйна, отрече да е извършила военни престъпления или да е насочена срещу цивилни.

В отговор на въпроси за предполагаемо сексуално насилие от страна на руската армия в Украйна, включително дали командирите са знаели и дали то е било системно, пресслужбата на Кремъл каза, че отрича „такива твърдения“. То отправи подробни въпроси към руското министерство на отбраната, което не отговори.

Главната прокуратура на Украйна заяви, че войната на Москва срещу Украйна „е насочена към унищожаването на украинския народ“ и че сексуалното насилие е сред руските престъпления, „преднамерени да разпространят състояние на терор, да причинят страдание и страх сред цивилното население на Украйна“.

„Има индикации, че сексуалното насилие се използва като оръжие за война“, каза Прамила Патън, специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на сексуалното насилие при конфликти, цитирайки разкази за обстоятелства като изнасилване пред членове на семейството, банда изнасилване и принудително разголване.

БЕЛИ ПАРЦАЛИ

Киев заяви, че проучва десетки хиляди доклади като част от своите разследвания на предполагаеми военни престъпления от руски военен персонал; сексуалното насилие представлява само малка част от тях. Разследването на Украйна е в центъра на множество усилия за разследване на потенциални военни престъпления, свързани с конфликта, включително от Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Доказателства, че сексуалното насилие е било планирано, може да показват, че то е било част от систематична атака или че някакво ниво на командване е било наясно, каза Ким Тюй Силингер, съветник на МНС по сексуалното насилие по време на конфликт и научен сътрудник професор във Вашингтонския университет в Св. Луис.

Жена от село Берестянка, близо до Киев, каза, че малко след пристигането на руските войски през март войник й наредил да окачи бял парцал пред къщата си. Той се върнал тази нощ с други двама руснаци, според жената, която поиска да бъде идентифицирана само с първото си име Виктория.

Тя каза, че един от тях, когото взела за командир, защото изглеждал много по-възрастен и защото така го наричали другите, й казал 

другите двама войници бяха пияни и искаха да се забавляват.

Според Виктория, стройна 42-годишна, тези двама войници са я изпратили до съседна къща, където единият е застрелял мъж, когато той се е опитал да им попречи да вземат жена му. След това двамата войници отвели и двете жени в близката къща, където Виктория казала, че е била изнасилена от един от тях. Другата жена също е била изнасилена, според сестрата на тази жена и Виктория. Втората жена, чието семейство каза, че е напуснала Украйна, не може да бъде открита.

При посещение в селото през юли се виждат пръски кръв на мястото, където сестрата и майка й казаха, че мъжът е бил прострелян. Виктория каза, че е плакала неудържимо след преживяното и остава лесно да се плаши от силни шумове.

На въпрос за обвиненията в изнасилване на жени, които бяха съобщени от други новинарски медии, украинската главна прокуратура каза, че има разследване на сексуално насилие от руски военни срещу две жени от Берестянка, но отказа допълнителен коментар.

Полският гинеколог Агнешка Курчук каза, че един от украинските бежанци, които е лекувала - жена от изток, която твърди, че е била изнасилена, докато деветгодишната й дъщеря е била наблизо - каза, че това се е случило, след като руски войници казали на жените в селото да разпръснат бели чаршафи или кърпи.

Не може да се установи дали има пряка връзка между предполагаемите атаки и маркирането на домовете.