Всеки, който е карал някога "Трабант", помни шегата, че за него резервни части се търсят в книжарницата. "Картонената кола, както някои го наричат, всъщност е направена от Duroplast - твърда пластмаса произведена от фенолни смоли и остатъчен продукт от обработка на памук.Памукът обаче може да се окаже "материал на бъдещето" в автомобилната индустрия, пише Autovisie Magazine.

Инженери от института "Фраунхофер" са започнали да търсят алтернатива на подсилената с въглеродни нишки пластмаса, която се използва традиционно в автомобилостроенето.Възможно е скъпите въглеродни нишки да се заместят със сплави съдържащи биологични фибри извлечени от растения като памук, лен, коноп или от дърво.

Билогичните нишки нямат издръжливостта на въглеродните, но инженерите се надяват да направят комбинацията от двата типа в нов, по-добър и екологичен материал от Duroplast.Според тях от познатият "Трабант" ще стане прототип на по-евтин еко автомобил.

В момента изследователите се опитват да разберат как точно да накарат биологичните нишки да си взаимодействат със смолите, както и как да произвеждат хибридните сплави в индустриален мащаб и, не на последно място, как да ги рециклират.