Вече не може да има съмнение, че войниците, завзели украинските военни бази в Крим, са руски.

Това става ясно от излъчения преди час репортаж по телевизия Ей Би Си за първите изстрели, проехтели на полуострова след началото на кризата.

Войници, говорещи на чист руски език, стреляха предупредително във въздуха заради протест на 300 невъоръжени украински военни. Това стана във военновъздушната база "Белбек" край Севастопол.

Украинските военнослужещи проведоха протестен марш на пистата. Те пееха националния химн и издигаха флаговете на Украйна и на базата си, очевидно останал от времето на СССР заради червения цвят и петолъчката на него. Те настояваха да бъдат върнати на работа.

Украинските военнослужещи протестират с националния флаг.

Руснаците не допускат украинците в базата, след като я превзеха в петък. Тогава на плоуострова се изсипаха хиляди руски войници и според украинския представител в ООН броят им там е вече над 16 000.

"Стой! Не се прилближавайте! Ако дойдете по-близо, ще ви застреляме!", крещи войник на руски език. Това се вижда и чува на любителски клип, излъчен от Ей Би Си.

"Вижте знамето ни, то е съветско. Нима ще стреляте?", питга един от украинските военнослужещи на руски език.

Украинците показват съветския флаг на базата си.

"Вие ни провокирате!!", викат луските военнослужещи, но не стрелят повече.

Самоѝ час преди инцидента руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция, че засга Русия няма да праща войски в Крим. Той обаче добави, че не е изключено това да се случи.

В събота той получи разрешение от парламента в Москва да изпрати армия на полуострова.