На 30 юни 2014 г. е отчетен рекорд по стойност на паричните преводи у нас, показва годишната статистика на БНБ за работата на системата RINGS. Участници в системата са БНБ, търговските банки, както и банки от страните членки на ЕС.

Според статистиката на този ден през системата са минали преводи за 7,578 млрд. лв., което е повече от три пъти от среднодневния за годината оборот от 2,525 млрд. лева.

Датата 30 юни е интересна, защото на нея започна и краят на т.нар. банкова криза. В този понеделник пред офисите на Първа инвестиционна банка имаше сериозен наплив от клиенти, дошли да изтеглят парите си заради разпространявани с SMS и през интернет слухове, че банката ще фалира. Истерията се разви още от предходната седмица, като на 27 юни банката затвори в ранния следобед поради недостиг на достатъчно ликвидни средства, с които да изплаща влоговете на паникьосани клиенти. Междувременно правителството спешно осигури ликвидна подкрепа от 1,2 млрд. лв. на ПИБ, като в понеделник, 30 юни, тя отвори врати и продължи нормално работата си до края на деня. През следващите дни вече нямаше опашки пред клоновета на банката, а междувременно ПИБ върна 300 млн. лв. от държавната помощ, като срокът за останалите 900 млн. лв. е 28 юни 2016 г.

Обемът на преводите през RINGS е нараснал значително през последните години. За сравнение, през 2004 г. среднодневният оборот е бил 504,121 млн. лв. - пет пъти по-малко, отколкото през 2014 г.