Южноафрикански учени описаха еволюцията на антитела, които убиват някои от щамовете на вируса на СПИН. Откритието им може да стане основа за разработване на ваксина срещу неизлечимата болест, съобщиха от Националния институт по заразни болести (NICD). Изследван е т. нар. имунен отговор - реакцията на организма, на жена, заразена с ХИВ, която започнала да произвежда антитела срещу болестта.

Антителата са белтъчни структури (гликопротеини), които тялото започва да произвежа в отговор на заразяване с вирус или настъпила инфекция.

Човешкият организъм прозивежда антитела срещу ХИВ вируса, но повечето от тях не могат да го убият или неутрализират. Някои от антителата, известни като "широко неутрализиращи", са в състояние да пробият защитния слой около вируса на ХИВ и да го убият.

"Външната обвивка на ХИВ има покритие от захари, които пречат на антителата да достигнат повърхността на вируса и да го неутрализириат. В изследваната пациентка ние открихме, че тези антитела имат "дълги ръце" , които им дават възможност да достигнат защитната обвивка", обяви д-р Пени Мур, един от ръководителите на изследването.

Екипът на д-р Мур е успял да клонира антителата и ще проведе тестове дали могат да дадат имунитет на здрави хора. Тестовете ще отнемат около две години, но ако има положителен резултат, ваксината срещу СПИН ще стане реалност.

Южна Африка е сред страните с най-голям процент заразени с вируса на СПИН. Повече от 6 милиоина души са носители на вируса, все повече спада възрастовата граница на заболелите. Ниската сексуална култура и честите случаи на изнасилвания са сред водещите причини за разпространението на смъртоносната болест.

Откритието на д-р Мур и екипа ѝ изисква продължителни тестове, но ако има успех, ще даде шанс за живот на милиони хора.