За първи път от началото на мандата аплодисментите за здравния министър Петър Москов звучат някак слабо. Всеобщото въодушевление, което обземаше лекари и пациенти след представянето на всяка следваща здравна реформа, отстъпи място на доста хладнокръвни и даже сърдити коментари. Противно на всички очаквания, недоволни останаха собствените му лекари, а единици дори се осмелиха да извикат "Оставка!".

Москов всъщност им предложи нещо доста хубаво на пръв поглед, а именно - бонуси. За добре свършена работа и конкретни резултати при терапията на болните. Самите критерии за "отличен" още не са ясни, но по пътя на свободните интерпретации сдружението на джипитата побърза да "припознае" повечето порочни практики в системата и моментално каза "не". 

"Това е вариант, който по-скоро би донесъл стрес в системата. Това е малко "разделяй и владей", коментира председателят на сдружението доц. Любомир Киров пред БНТ. И поиска първо да се дадат 20 млн. лв. за първичната медицинска помощ, а после да се раздават стимули.

Колегите му тръгнаха по пътя на бонусите, търсейки "уловката", която ще изпрати обещаната от Москов "масивна сума пари" в джобовете на 470 лични лекари в страната (колкото са 10% от регистрираните у нас 4700 индивидуални практики, които ще бъдат стимулирани). Публична тайна е, че добрите резултати сега зависят от добре попълнените и подадени в срок отчетни документи и разделянето на "слабаци" и "отличници" е доста субективна величина. Затова и основните опасения са, че премиите ще отидат или при малките практики, или при хитрите доктори.

"Трябва да има ясни критерии!", "Пак ще раздават пари на свои хора", "Аман от лични интереси", размахаха пръст честолюбиви медици по форумите и също като своя лидер посъветваха министъра първо да им осигури бюджет, а после да им раздава стимули.

Други споделиха пред Клуб Z, че при острия недостиг на пари в системата бонусите само допълнително ще я изкривят, защото ще подтикнат докторите към нови шмекерии. В сравнение с лекарите в болниците джипитата са доста по-ограничени откъм възможности за източване на пари от здравната каса, но е почти сигурно, че няма да се поколебаят да експериментират свободно с всички неща, които няма как да бъдат доказани. 

"Например кръвно налягане - кой може да знае дали при горна граница от 150 лекарят не е записал 140, за да се впише в критериите за бонус? Особено ако пациентът има и съпътстващи заболявания и често се връща в кабинета - тогава стимулът ще е в кърпа вързан, защото по документи лицето ще е проследено и лекувано, без да влиза в болница. При тази схема бонусите просто ще отидат при по-хитрите и никой няма да спечели от това", предупреждава за опасностите общопрактикуващ лекар в едно от столичните ДКЦ-та (б.р. - диагностично-консултативен център или за по-лесно "поликлиника").

На първо четене недоволните може би имат право, защото за извънболнична помощ действително се отделят най-малко пари в здравеопазването - едва около 6,6% от бюджета за здравноосигурителни плащания на НЗОК или близо 180 млн. лева (при почти 1,3 млрд. лв. за болнична помощ). Но ако трябва да сме честни, пари липсват и за останалите медицински дейности (лекарства, лечебни заведения, лаборатории, специалисти и прочие), така че в случая всички са еднакво ощетени. Пък и да не забравяме, че за първи път през 2015 г. джипитата ще могат да разчитат на допълнителни 5 млн. лв. от резерва на здравната каса, "отключени" от депутатите с промени в закона за бюджета й в края на миналата година.

При това положение е трудно за вярване, че причината за неодобрението е чисто финансова. Истината е, че лансираната система за стимулиране на добрите доктори има всички шансове да покаже всъщност кой си върши работата и кой шмекерува на гърба на държавата. Отдавна е известно, например, изгодното сътрудничество между джипита и лаборатории в страната. Личният лекар изпраща имена на свои пациенти, на които се пускат фиктивни изследвания, за които здравната каса превежда пари в края на месеца. Друга далавера е да насочва записаните при него хора в конкретна лаборатория, срещу което получава процент от печалбата. Допълнително се припечелва и от фиктивни болнични, както и от т. нар. фармацевтични премии за това, че изписват медикаментите на конкретен производител. 

Парадоксът е, че въпреки злоупотребите, не можем да осъдим действията на нито едно джипи, защото гилдията всъщност се оказа само една от многото жертви на зле организираната и недофинансирана здравна система. Личните лекари трябваше да бъдат на входа на тази система и да направляват всички следващи процеси (от най-обикновеното лабораторно изследване до високо специализираната болнична помощ), но вместо това се превърнаха в най-обикновени администратори на направления, болнични листове и рецептурни книжки. Често пациентът дори няма нужда от личния си лекар, защото е далеч по-бързо и лесно просто да ги прескочи срещу 30-40 лв. за преглед при най-близкия специалист. (Така и така си плаща на всяка крачка, поне да си спести разкарването.) В резултат джипитата постепенно губят интерес към професията и все по-малко се интересуват от здравето на пациента.

Въпросът сега е ще ги вдигнат ли от пепелта бонусите на Москов или ще станем свидетели на най-новите постижения в изобретателността на лекарското съсловие?