Русия съобщи, че е извършила успешно пробно изстрелване на интерконтинентална балиситична ракета. Това се случва в момент, в който напрежението около кризата с Украйна продължава да расте. 

Стратегическите ракетни войски са изстреляли РС-12М "Топол" от "Капустин Яр" в района на Астрахан на около 450 км от границата с Украйна. На борда е имало имитация на бойна глава, а ракетата е поразила целта си на полигон "Сари-Шаган" в Казахстан, обясни Игор Егоров, говорител на министерството на отбраната, цитиран от агенция РИА "Новости".

Целта на изстрелването е била да се тества оборудване на междуконтитенталните ракети. Руското министерство на отбраната уточни, че ракетата успешно е достигнала целта си.

Правителството на САЩ е било уведомено във вторник, съгласно спогодбите между двете държави.

"Ройтерс" припомня, че САЩ и Русия са подписали през 2010 г. пакет договори, ограничаващи броя на междуконтиненталните балистични ракети, но Москва изпраща сигнали, че е готова на още съкращения, докато модернизира ядрения си арсенал.

Подобни тестове на ядрено оръжие не са необичайни, но експерти смятат, че случаят ще засили още повече напрежението около кризата.