Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че заради атентата в Париж у нас са взети допълнителни мерки за сигурност по летища и обществени места, а в страната ще има допълнителни служители на МВР. Вучков бе изслушан от вътрешната комисия на парламента за това дали има реална заплаха от терористичен акт в България.

„Има повече униформен състав на места, където се концентрират повече хора. Действа режим на 100% граничен контрол на граждани на ЕС, които пресичат границата с Турция. Това се отнася включително и за посока Турция, независимо, че става въпрос за български граждани“, обясни Вучков.

„Рискове, очевидно и към България има, особено в контекста на случилото се в Париж, но конкретна информация за терористичен акт в на този етап нямаме нито от вътрешни, нито от международни партньори“, добави министърът.

Той е докладвал пред комисията за евентуалните връзки на задържания у нас Фриц-Були Жоасен с един от атентаторите в Париж. Задържането станало факт „благодарение на партньорството ни с френските служби и добрата работа на гранична полиция". "Лицето е обект на европейска заповед за арест на две основания  - родителско отвличане и подозрения в тероризъм“, обясни Вучков.

Според вътрешния министър изграждането на съоръжение по границата ще спести пари от пращането на допълнителни полицаи. "На този етап върви преструктуриране на гранична полиция, опитваме се чрез собствени ресурвси, гранични полицаи, както и служители на областните дирекции, които са съседни на границата с Турция, да се справим с миграционния поток", каза още Вучков. Той обясни, че са взети мерки за ремонта на пътищата по границата, за да не се поставя на риск живота на полицаите или на военнослужещи, "ако някога ни помагат".

„Имаме готовност да започнем процедури за назначаване на служители на Гранична полиция – 500 човека и сме изчислили, че това ще струва по-евтино, отколкото тези 2 милиона лева на месец, които даваме само за командировки", заяви Вучков.