Висшият съдебен съвет започна раблота с изненадващо изявление от члена му Калин Калпакчиев, че е внесъл предложение за дисциплинарно производство срещу шефката и едната зам.шефка на Софийския градски съд. Калпакчиев, който често критикува сегашното статукво в Съвета, каза, че е подготвил преложението срещу Владимира Янева и Богдана Желявска, но по-ксно ще стане ясно дали то ще влезе в дневния ред и ще бъде гласувано.

Миналата седмица ВСС изслуша 10-ина от съдиите в СГС, автори на две протестни писма срещу ръководството си. Те изнесоха данни за куп нередности в Градския съд, но до започване на дисциплинарка не се стигна. ВСС засега води само проверка срещу ръководството на СГС.

Янева, Желявска и другите заместници на съда бяха привикани на изслушване и през декември заради множеството скандали като случайното разпределение на дела, казусите "Белведере" и "КТБ".  И тогава ВСС не започна дисциплинарната процедура срещу тях. От своя страна правосъдният министър Христо Иванов неколкократно критикува Съвета, че две години не е предприел нищо срещу статуквото в СГС, а до това се е стигнало, чак след като европосланици изпратиха отворено писмо.