България и САЩ ще задълбочат своите съвместни учения. Нужна е и оптимизация на българските сили, за да бъдат съвместими с НАТО, това каза държавният секретар на НАТО Джон Кери на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Кери изброи обсъжданите теми при срещата си с премиера Борисов: сигурност, енергийна диверсификация, върховенство на закона и общи действия в областта на културата. Двамата се разбрали и за създаването на четири работни групи.

Обсъждането на енергетиката зае голяма част от разговора, обясни Кери, тъй като Вашингтон отдавал голямо значение на тази тема. "САЩ подкрепят диверсификацията на енергийните източници и увеличаването на процеса на свързаност със съседите", каза Кери.

САЩ ще изпратят енергиен експерт, който да работи с Министерството на енергетиката за разработване на план за това какво да е енергийното бъдеще на България, допълни Кери в отговор на въпрос за евентуални американски инвестиции в енергетиката.

Според него България трябва да засили "своите усилия във върховенството на закона, в борбата срещу корупцията". "Подкрепяме плановете на България за реформиране на съдебната система", добави държавният секретар.

"Приветстваме да има безвизов режим между България и САЩ", каза Кери в отговор на въпрос, но обясни, че има много изисквания. "Процентът на отказаните визи за България е бил 15,2%".

"Впечатлени сме от програмата и плановете на премиера. Виждаме екип, който е решен да се постигне напредък. Пред премиера има много трудни въпроси, но той знае, че трябва да има енергийна диверсификация, яснота пред суверенитета на България", каза още държавният секретар.

Като съюзници САЩ и България са стояли рамо до рамо. И сега отново сме заедно, обясни Кери.

По отношение на проучванията за шистов газ премиерът Бойко Борисов обясни: "Има мораториум. Той остава, докато не намерим технология, която да гарантира чистотата на екологията".

След София Кери отива в Париж.

Посещението на Джон Кери в София мина при засилен журналистически интерес.
Дракановски мерки за сигурност.
Анти Кери протест с послания на смесени езици.
И с разнообразни участници.

Очаквайте подробности