Папа Франциск осъди убийствата, извършвани в името на Бога, но настоя, че чуждите религии не трябва да стават обект на подигравки или обиди, предаде AFP. Изказването на светия отец бе коментар на ислямистката атака срещу редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо”, при която загинаха 12 души. 

Духовният пастир на католиците защити свободата на словото не само като фундаментално човешко право, но и като дълг - да изразяваш мнението си в името да общото благо. Но подчерта, че има граници на свободата на изразяване - особено когато някой обижда или се подиграва с нечия вяра.

Папа Франциск, чиито коментари са били в самолета, докато летял от Шри Ланка към Филипините, посочил за пример Алберто Гаспари, организатора на неговите пътувания, който стоял на седалката до него.

Папа Франциск беше посрещнат с танци във Филипините.

"Ако моят добър приятел д-р Гаспари изрече обидна дума срещу майка ми, може да очаква юмрук," казва папата, имитирайки кроше по посока на Гаспари. "Това е нормално. Не трябва да провокираш. Не можеш да обиждаш вярата на другите. Не може да се подиграваш с вярата на другите."

Макар много хора по света да защитиха правото на сатиричния вестник "Шарли ебдо" да публикува обидни карикатури на пророка Мохамед, наскоро Ватиканът и четирима известни френски имами публикуваха обща декларация, която осъди атаката над редакцията, но също така призова медиите да се държат уважително към религиите.

Главата на Римокатолическата църква, който е призовавал лидери на исляма да говорят срещу екстремизма в религията им, дори надскочи декларацията, когато беше попитан от френски журналист дали има граници, когато свободата на изразяване се сблъска със религиозната свобода. Папата настоя, че е "ненормално" да убиваш в името на Бога, и че една религия никога не трябва да бъде използвана, за да оправдае насилие. 

"Има толкова много хора, които говорят лошо за религиите, или за религии, ралични от тяхната, които им се подиграват, които превръщат религиите на другите в игра," заяви той. "Те са провокатори. И това, което ще им се случи, е каквото ще се случи на д-р Гаспари, ако изрече обидна дума срещу майка ми. Има граници", повтори папата.

Ватиканът знае, че има опасност ислямистите да ударят и катедралата "Свети Петър" в Рим след терористичните актове във Франция, но се опитва да смекчи опасността, подчертавайки, че не са получавани конкретни заплахи. Светият отец заяви, че е загрижен предимно за вярващите, и изтъкна, че е говорил с шефовете на сигурността на Ватикана, които предприемат "благоразумни и сигурни мерки."

"Притеснен съм, но знаете, че имам дефект - една добра доза нехайство. Нехая за такива неща", заяви той. Но признава, че в молитвите си желае, ако нещо му се случи, да не е много болезнено - "защото не съм много смел, когато става въпрос за болка. Много съм кротък."

И добавя: "Аз съм в ръцете на Бога."