Вече няма никакво съмнение - изсипалите се в Крим войници, чийто брой според различни източници варира от 6000 до 16 000, са руски.

Това става ясно от репортаж, излъчен от телевизия "Укрстрийм" от летището край пристанището Керч.

"Ние сме от Русия", отговаря на журналистически въпрос войник с азиатски черти на лицето. Той дава отговора си чак на третия път. Военннослужещият, който отказва да назове името си, заявява буквално на руски: "Мы - россияне". "Россиянин" означава жител на Русия. А думата "русский" може да означава както същото, така и руснак по народност или етнически руснак.

- Нямаме опознавателни знаци. Такава ни е военната униформа, казва солдатът.

- От коя армия сте? - пита журналистът.

- А вие не се ли досещате? - отговаря с контравъпрос пришълецът.

- Моята работа не е да се досещам, а да изяснявам фактите, казва репортерът.

- А нашата работа е да не казваме нищо, заявява войникът.

- Вие не сте местни, казва след малко човекът от "Укрстрийм".

- Местни сме, отвръща войникът.

 - Украинци?

- Ние ли? Ние сме от Русия, казва най-накрая въоръженият до зъби младеж.

Руски войници шетат из базата на летището край Керч.

"Охраняваме тук, за да няма терористични актове", отговаря войникът на въпроса какво правят въоръжени руснаци в Крим. След което иска телевизионният екип да престане да снима и да махне камерата. Журналистите изтъкват, че украинските закони не забраняват снимане на публични места. Солдатът уверява, че той и другите нямат никакво намерение да стрелят.

Друг войник зад кадър заявява, че имало данни за готвени атентати в Западна Украйна. Но не казва откъде има тази информация. Той също потвърждава, че войниците са от Русия.

"Защитаваме самите вас от вашите Бандери", казва след малко неидентифициран цивилен с каскет. Той говори на руски, но с акцент, вероятно украински.

Цивилен майор обяснява как руснаците пазят Крим от фашистите.

"Тези на Запад всички са бандеровци. Те са фашисти, немски фашисти. Воюваха с немците, избиваха хората - и в Крим, и в Западна Украйна. Толкова бежанци от Украйна се спасяват навън", допълва цивилният.

"Тук, на летището", има 1000 войници", казва по-късно непознатият и уточнява, че е майор от армията.

"Благодарим ви, другари", обръща се иронично журналистът на "Укрстрийм" към войниците.

В петък в Крим се изсипаха 6000 войници. Те се движеха с маски на лицата и без отличителни знаци. Досега Русия не е потвърдила, че нейни военнослужещи са влезли на полуострова. Почти никой обаче не се съмнява в това.

Репортажът на "Укрстрийм" само доказва това, в което всички отдавна са убедени. Според украинския представител в ООН Юрий Сергеев в Крим в момента има над 16 000 руски военни.

Руският президент Владимир Путин получи на 1 март разрешение от долната камара на парламента да прати армия в региона. Той обаче, поне на думи, още не е решил дали да го направи.

Вчера проехтяха и първите изстрели в Крим след пристигането на руските войници. Солдати стреляха предупредително във въздуха заради протест на украински военни, изгонени от базата им на летище "Белбек" край Севастопол.