Леко дебилен клип с "Пеещите водещи" на руското Авто радио в YouTube се опитва да си прави гаргара с България по повод спрения проект "Южен поток".

С путински апломб и широки като неразорана целина усмивки водещите изпълняват парче под заглавие "Песничка на покрусените българи". Пародийната песньовка е по музика на "известния българин" Филип Киркоров и текст на групата. Думичките са написани очевидно с цел да ни уязвят. От текста излиза, че България горчиво съжалява за погребания "Южен поток" и се моли на Русия пак да го захване. Което, според скромното мнение на Клуб Z, не е баш така. За "Южен поток" може да съжалява само... #КОЙ? Той, естествено. И някои негови другари. Но цяла България - едва ли.

И за да не си мислят т.нар. братушки, че ние се спичаме от подобни шеги, намерихме заклет преводач, който да предаде точно текста. Предлагаме го на читателите само по смисъл, а не в рима. Не че не можем и в петостепенен ямб да го издокараме, но има опасност да се изгубят някои важни слова. А и ни мързи да се занимаваме с глупости чак толкова издълбоко. 

Ето го и клипът от предаването "Мурзилки Live", позабавлявайте се:

Песничка на покрусените българи

Проточихме лиги за доходи от транзита, но
руснаците, гадове, недостроиха тръбата.
Това е наказанието, а виновни са санкциите,
затова ще направим нашето любовно признание, цялата страна в хор: 

Припев:
Обичам те, Русия, 
с всеки изминал ден все повече и повече, 
газопроводът си Русия, пусни през мен.
И защо си толкова жестока,
натъжаваш ме, имай го предвид,
и без „Южния поток”
веднага ще стигна до просешка тояга.

При нас става все по-лошо,
Народът просто загива.
Ето, не можем да ядем вече „лечо”
(според текстописеца това е българска консерва – бел. прев.)
и виното не ни се услажда.
Всичките ни мечти отидоха на вятъра,
Когато ни врътнаха кранчето,
нека да гори с руската газ
(в смисъл „да върви по дяволите” – бел. прев.)
този наш Евросъюз!

С художествените достойнства на текста и жалкия опит за хумор на наш гръб няма да се занимаваме. Че все още има руснаци, харесващи Путин, не можем да спорим. Ще припомним само древната мъдрост, че най-добре се смее онзи, който се смее последен. И днес, като погледнем цените на петрола... (А и да не се окаже случайно, че #КОЙ е спонсор на това предаване? Той си пада по медии, колко му е да си купи едно руско авто радио.)

Под клипа в YouTube има немалко коментари, някои от които все пак звучат доста нормално. Което значи, че не всички руснаци са стигнали дотам, че да се бъзикат с Европейския съюз, без да забелязват какво се случва в тяхната "широка страна родная"...

Ето малко от коментарите: 

"Путлер не успя да излъже България".

"Руският ум най-добре се проявява в глупости".

"Вие там съвсем ли се зае.ахте? България още преди половин година спря всички действия по газдопровода по своя инициатива".

"Кретени таковани - какви са тези измишльотини, чий гъз ближат?"

Е, не е трудно да познаем...