Марин Льо Пен, лидерката на крайнодесния френски Национален фронт, обяви днес, че желае победа на гръцката крайна левица СИРИЗА на изборите в неделя. Така обаче тя направи мечешка услуга на на лидера ѝ, който отхвърли благопожеланията.

"Да, надяваме се, на победа на СИРИЗА", заяви Льо Пен цитирана от уебсайта на всекидневника "Монд".

"Има вододел в Европа, който минава през надигането на народите срещу тоталитаризма на Европейския съюз и неговите съучастници, финансовите пазари", каза тя. "Напълно съм последователна. Това не ме прави привърженичка на крайната левица! Не сме съгласни с цялата им програма, особено с плана им за имиграцията. Но бихме се радвали на победата им".

Льо Пен обясни, че Националният фронт ще ѝ се радва, доколкото СИРИЗА (съкращение от Коалиция на радикалната левица) се обявява против досегашното управление на кризата на еврото от ЕС.

Лидерът ѝ Алексис Ципрас, който вероятно ще е бъдещият министър-председател на Гърция, иска страната му да остане в общата валута, но да договори ново опрощаване на дълга си (след близо 100 милиарда евро, който е 175 на сто от БВП и прекратяване на програмите за бюджетна строгост наложени от т.нар. Тройка - ЕС, Международния валутен фонд  и Европейската централна банка.

Алексис Ципрас

Националният фронт е против еврото и намесата на ЕС в икономическите и финансовите политики на държавите-членки. Льо Пен посочи, че в Гърция "няма еквивалент на Националния фронт, СИРИЗА заема нашето място".

"Монд" коментира, че подтекстът на изявлението ѝ е да се разграничи от гръцката крайна десница, неонацистката "Златна зора". Льо Пен вече години се стреми да "десатанизира" Националния фронт и да го освободи от "крайнодесния" етикет. Той е част от "семантична война", която традиционните партии водят срещу Фронта, каза тя в интервю за Клуб Z в началото на миналата година.

Пожеланията на Льо Пен предизвикаха остри реакции в Атина.

"Господин Ципрас намери единствения си съюзник в Европа в лицето на госпожа Льо Пен", се казва в комюнике на пресцентъра на управляващата дясноцентристка партия "Нова демокрация", цитирано във всекидневника "Катимерини". То посочва, че Льо Пен се надява СИРИЗА да помогне за разширяване на базата на евроскептиците. "Господин Ципрас и крайните му виждания ще доведат родината ни до изолация. Господин Ципрас е нещастието, което няма да се случи никога на Гърция".

Ева Кайли, представителка на лявоцентристката ПАСОК, която също е част от управляващата в момента коалиция, заяви: "И ние се надяваме СИРИЗА да откаже подкрепата на тази крайнодясна партия, избягвайки така причисляването й към партиите, които представляват заплаха за европейското семейство и за демократичните права на гражданите".

 "Възходът на СИРИЗА и на прогресивните сили в Европа представлява преграда пред крайната десница, която представлява Льо Пен, но и послание за защита на демокрацията от враговете ѝ", отговори в декларация партията на Ципрас. "Крайните политики на икономии оформят почвата за равитие на крайната десница".