Европейската комисия ще представи през май европейска стратегия за вътрешна сигурност, съобщи днес първият ѝ заместник-председател Франс Тимерманс. 

"Подготвяме стратегия за вътрешна сигурност, която ще представим през май", каза той пред журналисти след заседание на Колегиума на комисарите.

Темата ще бъде в дневния ред и на среща на върха на ЕС през февруари, добави той.

"Комисията ще потърси решение на въпроса за резервационните данни на пътниците, ще търсим бързо решение", каза още Тимерманс.

Проект за такъв регистър от 2011 година е блокиран в Европейския парламент.

"Не знам защо държавите-членки са готови да споделят тези данни със САЩ, а не са готови да ги споделят с другите държави-членки", каза той.

Регистърът на имената на пътниците означава, че авиокомпаниите трябва да дават списък с личните им данни на полицията преди полетите. Такава система  се използва в борбата с тероризма в САЩ, Канада, Австралия, Великобритания.

Европейците, които пътуват за там трябва да попълват личните си данни в тези регистри и те се предават на съответните служби за сигурност.

"Ще разгледаме възможностите да засилим Шенген и охраната на външните граници", добави Тимерманс по отношение на правилата за допускане и движение в европейската зона без граничен контрол.

Той посочи, че евентуалното разширяване на зоната с България и Румъния е в ръцете на държавите-членки и това, което Комисията ще направи, е да ги информира обективно за готовността на двете страни да се присъединят към нея. 

Тероризмът подкопава чувството за сигурност на европейците, каза Тимерманс. 

"Днес в някои от нашите държави-членки мнозинството от еврейската общност не е сигурно, че има бъдеще в Европа", каза той.

По думите му Европа трябва да вземе мерки, "за да сме сигурни, че няма да изгубим част от нашето население заради екстремизма и изключването".