Кризата в Украйна, която заплашва да рефлектира сериозно и върху България, събра президента Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски.

В сряда вечерта правителствената информационна разпрати съобщение, в което се посочва, че по инициатива на министър-председателя се е състоял разговор между него и държавния глава. Срещата е била в сградата на президентството. 

Били обсъдени въпроси, свързани със ситуацията в Украйна, предвид предстоящия утре извънреден Европейски съвет в Брюксел, посочиха от Министерския съвет. „Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство, заедно с международната общност, да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната, за провеждане на свободни и демократични избори", подчертал премиерът Орешарски, се казва в правителственото прессъобщение.

Оттам все пак посочиха, че "България ще се придържа към общоевропейската позиция, която ще се формира на Европейския съвет в Брюксел утре". 

Двамата се обединили и около мнението, че трябва да се засили междуинституционалното сътрудничество, за да се гарантира защитата на българското малцинство в Украйна. По данни на Министерство на външните работи там живеят около 250 000 души с български корени.

Росен Плевнелиев пък подчертал, че България трябва диверсифицира газовите си доставки.