Скандал разтърсва Министерството на отбраната заради търг за доставка на парашути на стойност 1,6 млн евро, съобщи Би Ти Ви. Поръчаните германски парашути не отговарят на заложената спецификация и ведомството не приема доставената специална продукция. 

Първите 32-та парашута на стойност около 500 хиляди лева са доставени преди месец, но до днес специалните сили и комисията на военното министерство отказват да ги приемат, защото не съответстват на техническото задание. Разликата е в диаметъра и дължината на вървите. Липсват концентрични усилващи ленти, които осигуряват безопасното кацане при скъсан парашут.
 
Търгът за доставка на парашутите е обявен на 13 август 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски". Трябва да бъдат доставени 156 парашутни системи "купол" и 26 "летящо крило".

Търгът печели германската фирма "Бюргерман" с български партньор "Параплекс" на  12 май 2014 г. Цената на немските парашути е с 50% по- ниска от останалите оферти, защото парашутите ще се шият в град Баня, където фирмата има цех.

Сделката с германците е отлагана два пъти, защото бившият военен министър Ангел Найденов договаря със САЩ доставката на повече от 400 парашута, но като дарение за $6,7 млн. Американските парашути на "Еърборн систем” са тип МС6 и отговарят на българското техническо задание. 

Любопитното е, че именно американската фирма, която печели конкурса в САЩ за доставка на парашутите-дарение е класирана втора у нас. Нейният представител обясни, че победителите в конкурса са представили невярна декларация за техническо съответствие на изделията.