Промяната в пенсионната система е най-важното събитие за капиталовия пазар у нас и ще има своето отражение върху търговията с акции за години напред. Пенсионните фондове са не само най-големият играч в баланса между търсенето и предлагането на акции. Те са и едно от професионалните звена, които подпомагат намирането на баланса в цените със своята финансова компетентност и познание за пазара.

Мисълта, че пенсионните фондове може да се окажат извън пазара, няма как да не се отрази върху настроенията на всички останали инвеститори. Техните активи в акции на Българската фондова борса (БФБ) надхвърлят 800 милиона лева. Продажбата им изглежда невъзможна към момента и дори не би повторила борсовия срив от 2008 г., защото няма да има купувачи. Ако фондовете са принудени да продават активите си, те ще реализират най-големи загуби от БФБ.

Вероятно ще бъдат засегнати и други инструменти, като българските облигации. Кой, например, ще купи държавни ценни книжа за 2 милиарда лева? Готова ли е държавата да плаща доста по-високи лихви, ако купувачи останат само банките? А и те би трябвало да поемат тези книжа от пазара, за да осигурят ликвидните средства, които ще влязат в НОИ.

Естествено, най-лошият сценарий е всички пари да бъдат прехвърлени към държавното осигуряване и тогава тези осем милиарда лева активи ще се окажат доста по-малко. Българските акции и корпоративни облигации няма да струват толкова, колкото сега.

Купувачите ще са готови да дадат много по-малко пари за тях. В момента те са се отдръпнали от пазара и предпочитат да изчакат някакво решение по казуса преди отново да се върнат. Несигурността доведе до дисбаланс между търсенето и предлагането, защото на практика намали още повече покупките. Предлагането на книжа също не е голямо, като беше отчетено само слабо нарастване на продажбите в сравнение с миналата година. Акциите на повечето компании паднаха до най-ниските си нива за последната година.

Това не само е негативно за текущото представяне на пазара, но и представлява голяма пречка за появата на нови компании, които набират капитал. Дори и бъдещата приватизация на активи от енергетиката ще бъде засегната от оттеглянето на пенсионните фондове. Пазарът едва ли ще се промени съществено, докато продължава дискусията около прехвърляне на натрупаните средства в НОИ.

Запазване на текущото статукво може да има известен положителен ефект върху цените на акциите. Но ако безпочвената атака срещу фондовете продължи с цел осигурените лица да прехвърлят партидите си към НОИ и се стигне до такова решение, вероятно акциите ще паднат повече. Техните цени ще зависят само от готовността на чуждите инвеститори да купуват.

Цветослав Цачев e ръководител „Анализи“ в инвестиционния посредник "ЕЛАНА Трейдинг"