Левицата отново се активизира по уж замразения въпрос за т.нар. данък богатство.

В разгара на неофициалната предизборна кампания, заместник-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Янаки Стоилов обяви в ефира на сутрешния блок на ТВ7, че БСП може да инициира референдум "за" и "против" прогресивното подоходно облагане. 

"БСП е наясно с този въпрос, правителството изпитва колебания, партньорите в коалицията са против, така че - глас народен, глас Божи", заяви Стоилов. По думите му въпросът щял да бъде поставен на Националния съвет на партията утре. 

"Преди вота (за парламент, б.р.) казахме, че сме "за" преминаване от плоското към пропорционалното подоходно облагане", припомни предизборните обещания на левицата Янаки Стоилов.

В предизборната програма на БСП бе записано, че по-високият данък ще бъде въведен от 2014 г. и ще засегне хората с месечни доходи над 4500 лв., или около 45 000 души (по сметки на социалистите). Идеята бе ставката да е 20 на сто. За хората с доходи под 4500 лв. тя трябваше да остане както е сега - 10%. В края на миналата година соцлидерът Сергей Станишев пък лансира идеята "данък богатство" да е 15% и да се приложи от 2015-а.

Предложението обаче бе категорично отхвърлено от "коалиционния партньор" на БСП - ДПС. Социалният министър Хасан Адемов, също от ДПС, коментира уклончиво - че резките промени в данъчната политика не били за предпочитане. ГЕРБ също се обяви "против" с аргумента, че и само с плоския данък от богатите се вземали повече пари. От "Атака", които по традиция залагат на популистки идеи, пък се обявиха за по-висок налог за богатите. Така левицата не можа да си осигури необходимата подкрепа при гласуване в парламента и уж замрази идеята. 

Оттогава насам обаче социалистите са остро критикувани от опонентите си, включително от алтернативната левица, както бе наречен проектът на президента (2002-2012) Георги Първанов - АБВ, че не спазват предизборните си обещания и са обърнали гръб на социалистическата идея.

Затова и може би не е случайно, че Янаки Стоилов лансира идеята за референдума докато обясняваше в ефир как в момента БСП "категорично заема ляв курс" и била в "предните редици, формиращи курса за осъществяване на промените, решаващи проблемите на хората на Стария континент, курс към една нова Европа". 

Ако БСП реши все пак да инициира референдум, то има два начина. Първият е да събере подписите на 1/5 от народните представители, т.е. 48 души. Партията разполага с тях. Вторият е Инициативен комитет, който да започне събирането на 500 000 подписа на граждани. Толкова са необходими, за да бъде задължен парламентът да свика допитване до народа.

Остава обаче казусът позволява ли законът хората да бъдат питани по въпроси на данъчната политика. В закона за прякото участие на гражданите в държавната власт е записано буквално: "Чрез национален референдум не могат да се решават въпроси за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски".

Според Стоилов, който е юрист, питането щяло да е принципно, не обвързано с размера на налозите. Целта била да се ориентират управляващите за "нагласите на гражданите".
Не така обаче смята бившият конституционен съдия Георги Марков, който от скоро се изявява като консултант на ГЕРБ. Според Марков едно подобно питане попада в хипотезата на забранените от закона. По думите му тази забрана е била изложена още в мотивите на вносителите на закона за референдумите, т.е. самите БСП и ДПС, тъй като той бе изобретен по време на тройната коалиция. Мотивите, според Марков, имат същата правна сила като самите текстове на даден закон.

"С тхните камъни, по техните глави", заключи бившият член на КС.