Заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева не очаква Брюксел да предложи разделяне на България и от Румъния в европейското наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи на двете страни. Поредният годишен доклад от него Колегиумът на комисарите ще разгледа следващата сряда, а дата за пубикуването му още не е обявена.

"Тук, в Комсията, желанието е в тези трудни времена за Европа да се търси единство, а не да се противопоставяме, не съм чула за разделяне на България и Румъния", каза днес Георгиева на среща с български журналисти.

Източници близки до подготовката на докладите обаче неколкократно отбелязваха, че докато Румъния се е откъснала напред в съдебните реформи и борбата с корупцията, България се е върнала назад и разликата между двете страни се увеличава.

"Нямаме за съжаление силни причини за много положителни очаквания, защото се натрупаха нерешени проблеми особено в съдебната система", каза Георгиева за предстоящия доклад.

Тя отбеляза намеренията за съдебни реформи у нас, но и че в Брюксел ще чакат да видят резултатите им, преди да променят оценките си.

"За мене много по-малко важен е докладът, важно е какво се случва в страната ни", каза Георгиева. "За това че няма инвестиции в България причината не е само в икономическата криза".

"Балтийските страни влязоха в еврозоната, докато ние имаме проблема КТБ", добави тя. "Имахме година и половина стагнация и регрес, но историята показва, че промените са възможни. това, което се очаква са действия". 

Очаквайте подробности