Романтичният английски футбол отпреди комерсиалната ера на Висшата лига не е умрял напълно - на вниманието на онези, на които липсва. Това видяхме снощи в 1/16-финала в турнира за Купата на Футболната асоциация между четвърторазредния "Кеймбридж" и "Манчестър Юнайтед". Двубоят завърши 0:0, което осигури празник в града на един от най-популярните и престижни университети в света.

Някога такива резултати бяха ежедневие в родината на футбола, а днес са рядкост, поради което трябва да ги приветстваме. Струващият 250 милиона паунда тим на "червените дяволи" трябваше да отиде и да изнесе лекция по футбол, с която безпроблемно да се класира напред в единствения турнир, който може да спечели в настоящия сезон.

С много дух и сърцата игра обаче домакините измъкнаха равенство и си уредиха преиграване на "Олд Трафорд". Което ще им донесе 1,7 милиона паунда от тв права. До момента те вече заработиха 250 000. Тези пари са трохи за "Юнайтед", но не и за "Кеймбридж", който едва съществува в последните години. Целият им тим струва в пъти по-малко от играчи като Анхел ди Мария и Радамел Фалкао, които изглеждаха почти безсилни на един скромен стар стадион пред 8000 зрители.

Гостуването на световни величия във футбола като Анхел ди Мария се
превърна в събитието на годината за запалянковците в Кеймбридж

Треньорът на именитите гости Луис ван Гаал защити футболните си милионери пред пресата, но според английски медии доста викал в съблекалнята.

"През второто време играхме значително по-добре, а най-важното е, че не отпаднахме от турнира, сам се утеши Ван Гаал. - Можехме и да отбележим гол, но не се случи, затова ще се наложи да играем отново. Атмосферата в Кеймбридж беше просто забележителна. За такива мачове винаги знаеш предварително, че всички аспекти са срещу теб. Мога единствено да поздравя треньора на съперника, но всичко беше срещу нас - терен, съдия, всички фактори... Разбира се и феновете, но това даже радва."

Колегата му Ричард Мъни се пошегува, че неговите шефове нямало да бъдат щастливи, ако домакините успели да вкарат гол и да елиминират "Манчестър Юнайтед". Точно заради доходоносното гостуване за преиграването в Манчестър.

"През първото полувреме се опитвахме да застрашаваме вратата на съперника, но след това играчи от световно ниво, каквито са тези в "Юнайтед", взеха мача под контрол. Ние обаче бяхме добре организирани и уверено се защитавахме, каза Мъни. - Сега ни предстои да отидем на "Олд Трафорд", където ще се наслаждаваме напълно, играчите ми го заслужиха. Това е и невероятно постижение за клуба от финансова гледна точка." 

Той допълни, че с удоволствие разрешил на футболистите си да изпият по някое и друго питие.