"Ислямска държава" (ИД) обяви, че нейни бойци са обезглавили японския заложник Харуна Юкава, предаде Ройтерс.

Това се казва във видеозапис (виж ТУК), разпространен в профили в туитър, близки до джихадистката групировка. Автентичността му обаче засега не е потвърдена от други източници.

В клипа другият японски пленник - журналистът Кенджи Гого, държи в ръка снимка на Юкава.

"Вие (японското правителство - б.р.) бяхте предупредени. Даден ви бе срок, моите похитители спазиха думата си", казва той.

Властите в Токио проверяват информацията. Премиерът Шиндзо Абе заклейми решението на ИД да екзекутира пленника и заяви, че страната му няма да отктъпи пред терористите. Абе потвърди становището на своето правителство, че видеоклипът, в който е показан екзекутираният Юкава и се чува гласът на другия заложник Кенджи Гото, е "възмутителен и недопустим акт на насилие".

"Изпитвам силно чувство на гняв", каза премиерът на Япония и настоя джихадистите незабавно до освободят невредим журналиста Кенджи Гото.

На 20 януари ИД излъчи клип с двамата японски заложници. Групировката даде на Токио срок от 72 часа да плати 200 милиона долара откуп за двамата си граждани, отвлечени в Сирия, като в противен случай заплаши, че ще ги убие.