2015 г. се очертава като година на завръщане на златото, но с постепенен ръст -  това е един от изводите в прогнозите на анализаторите на "ЕЛАНА Трейдинг" и Saxo Bank, които вече за шеста година публикуват съвместно относно развитието на финансовите пазари. Експертите очакват ниски цени за петрол през 2015 г. и евентуално стабилизиране в края на годината.

Доларът ще поскъпва, но това ще бъде един по-спокоен процес от миналата година, с рискове за валутата при лоши новини за САЩ.

Българската фондова борса има потенциал за 25-30% ръст, ако отпаднат предлаганите промени в пенсионната система, които предполагат изтегляне на средства от основните институционални инвеститори на капиталовия пазар, смятат анализаторите.

Миналогодишните проблеми продължават да тегнат над българската икономика и през 2015 г. Кризата с Украйна и Русия вече се отрази на износа, а тази година ще я усетим по туризма и търсенето на имоти. Вътрешният проблем с КТБ има не само негативен ефект върху българската икономика, но и ще тежи на държавния бюджет заради емитирания дълг, пише в прогнозата.