"Въпреки всички заплахи, аз съм твърдо решен да предам архивите на военно разузнаване на Комисията по досиетата, за да разкрием истината за комунистическия режим", декларира за пореден път министърът на отбраната Николай Ненчев по време на конференцията „Наследството на тоталитаризма. Проблеми и развитие на обществото сред края на комунизма“, организирана от Софийския дискусионен форум.

Военният министър обаче съобщи, че Комисията вече разполагала с необходимата информация още от 2013 година. Според него още тогава са били предадени дискове със сканирани досиета в почти пълен обем. 

"Да, получихме ги още тогава. Не мога да си спомня точно по времето на кое правителство, но ние разполагаме с тези дигитални носители. Очакваме обаче да получим и оригиналите, защото така казва законът", потвърди пред Клуб Z председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. 

Това, според военния министър, е най-голямото доказателство, че нямат никакво основание обвиненията, че предаването на архива на военното разузнаване би довело да пробив в сигурността и че Комисията би злоупотребила с тази информация. 

"Те казват, че комисията ще злоупотреби и ще предаде този архив на други разузнавания. Но ето го фактът – архивът е там от година и половина и никой не е злоупотребил", коментира Ненчев.

По думите на Евтим Костадинов експертите в Комисията дори вече са започнали проучвания по дигиталните копия на документите, но все още няма публикувани резултати от проверка. 

Напрежението обаче е свързано с оригиналите. Министър Ненчев обещава да предаде и тях, докато ръководителят на служба Военна информация Веселин Иванов твърди, че е предал всичко.

"Законът трябва да бъде изпълнен", категоричен е министърът. 

Николай Ненчев съобщи още, че по този въпрос е получил подкрепа и от премиера Бойко Борисов.

БСП вече се обяви против предаването на оригиналите.