Британският комедиант Роуън Аткинсън, известен с ролята си на Мистър Бийн в комедийния сериал и кинофилми, продава колата си, съобщи той в интервю за британския в. "Телеграф".

Но не си мислете, че става дума за неговото лимонено "Мини", което често му е екранен спътник.

Бийн, който е известен автоманиак, смята да се лиши от най-голямата перла в колекцията си - произведен през 1997 г. McLaren F1. Това е велик суперавтомобил и до появата на чудовищния Veyron, беше най-бързата серийна кола на света (391 км/ч, постигнати през 1998 г.) и все още държи короната на най-бърззия автомобил с двигател с атмосферно пълнене.

За колата, която на километража си има навъртени около 66 000 километра, Аткинсън иска поне 8 млн. британски лири - около 21 млн. лева.

Заради малкото произведени бройки, уникалната динамика и състезателните способности, подобно на Ferrari Enzo макларънът е една от най-скъпите коли втора ръка от последните десетилетия. Навремето Аткинсън е платил за автомобила 540 000 британски лири.

Освен автоентусиаст Роуън Аткинсън е известен и с безразсъдното си шофиране. Той поне два пъти е катастрофирал с макларъна си, като последният инцидент беше толкова сериозен, че застрахователната компания плати обезщетение от 910 000 британски лири за ремонта.

Пред в. "Телеграф" Аткинсън рекламира колата си с големия багажник и двете нормални седалки за пътници. Автомобилът е уникален също с триместното си разположение, като водачът седи в центъра, а пътниците са на втория ред.

Ето и думите му:

Вероятно най-хубавият момент в колата беше няколко месеца след като я купих. Спомням си, че карах за почивка към Корнуол заедно с двете ми тогава малки деца. Натоварихме си целия багаж без проблеми, сложих детските им столчета, затегнах коланите и потеглих на 5-часовото пътуване. Няколко минути по-късно погледнах в огледалото за обратно виждане и видях, че децата вече са заспали. И се замислих каква кола е това - да може да вози трима души в такова удобство, с багаж за седмица напред и освен това да вдига 390 километра в час... Тогава нямаше друга такава кола, няма и сега.

От цялата серия McLaren F1 са произведени само 106 бройки, като тази на Аткинсън е една от само 64-те, които са от специално създадения за каране по обществените пътища вариант F1s. Автомобилът е с 6,1-литров 12-цилиндров двигател на БМВ  с мощност от 627 к.с. и прави от нула до сто километра в час за 3,2 секунди. Официалният разход е около 19 литра бензин на 100 километра.