78% от българите смятат, че механизмът за сътрудничество и проверка трябва да продължи да действа, показва тематично проучване на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия.

Проучването бе публикувано днес, в навечерието на оповестяването на редовния доклад на ЕК, в който без изненади, Брюксел ще ни критикува за бавния напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност (ОП), както и за неефективната съдебна система.

78 на сто от анкетираните са посочили, че механизмът трябва да се прилага докато България постигне стандарт, близък до този в ЕС, 10 на сто смятат, че действията на ЕС трябва да бъдат постепенно прекратени в следващите няколко години, а едва 6% смятат, че с докладите трябва да се спре веднага. 4 на сто нямат мнение.

Практически всички българи посочват като сериозни проблеми пред страната корупцията (96%), недостатъци в съдебната система (96%) и организираната престъпност (96%).

Нещо повече, 48 на сто от анкетираните са посочили, че по отношение на корупцията, за изминалите пет години ситуацията се е влошила, а други 38%, че нищо не се е променило. Тези, които смятат, че нещо се е подобрило, са едва 14% от запитаните. Сходни са показателите и по отношение на недостатъците в съдебната система и при въпроса за организираната престъпност.

Все пак може да се каже, че има и нотка оптимизъм. На въпрос дали в следващите пет години ситуацията с тези три основни проблема ще тръгне към по-добро, процентът на далите положителен отговор е 42% по отношение на  недостатъците в съдебната система, 39% за организираната престъпност. 31% са оптимистите по отношение на справянето с корупцията. 

От данните става ясно и че спрямо 2012 г. се е увеличил броят на хората, които смятат, че ЕС трябва да има роля при справянето с тези три "български" проблема.

Като цяло, положително се оценява ролята на механизма за сътрудничество и проверка. Процентът на тези, които смятат, че докладите на ЕК имат добър ефект, са: 61% (за съдебната система), 54% (за ОП) и 53% (за корупцията). Тези проценти обаче са били по-високи през май 2012-а.

Изследването може да видите ТУК