Лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков обяви, че ще съди Нова тв.

Причината - материал в сутрешния блок на телевизията, посветен на имотите, които "новият политик" притежава. 

"Бях разнищен до девето коляно, a личният ми живот беше представен в негативна светлина, в контекста на имуществото ми, в чието придобиване няма нищо незаконно. Още днес ще заведа дело за оклеветяване от Нова телевизия и ще внеса сигнал в прокуратурата за наличието на сенчести капитали в Нова телевизия и сайтовете, свързани с нея", посочва Бареков в прессъобщение, разпространено от партията му, визирайки отдавна пълзящия слух, че неофициално телевизията се притежава от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Материалът на Нова тв се позовава на информация от имотния регистър. Посочено е, че Бареков и съпругата му Евгения притежават на свое име два имота. Първият е купен през 2006 г. със заем от банка "Пиреос" на стойност 125 000 евро. Намира се в кв. "Витоша" и според портиера на сградата, заснет от телевизията, в момента е в ремонт. Нова тв посочва и, че по време на придобиването на имота лидерът на ББЦ е получавал заплата на тв водещ в бТВ.

Вторият имот също е в столицата. Става въпрос за сграда от 880 кв. м., придобита през 2009 г. със заем от Корпоративна търговска банка (КТБ). Само по себе си в това да си купиш имот с банков заем няма нищо скандално или незаконно. Въпросителна обаче поставя фактът, че собственик на КТБ е Цветан Василев, сочен за близък до депутата от ДПС Делян Пеевски. За самия проект "България без цензура" пък се твърди, че е именно на тандема Василев-Пеевски.

Материалът на Нова тв бе провокиран от статия в сайта vevesti.bg. Информационната агенция публикува снимки на имот в столичния кв. "Драгалевци", обитаван от лидера на ББЦ. Къщата била продадена в края на миналата година на фирма "Инвестиция БГ", собственост на три млади дами от екипа на Бареков - Иванка Неделчева (27 г.), Тина Веселинова (26 г.) и Магдалина Христова (25 г.). Купили са го за 979 915 лв. Самата фирма пък е регистрирана няколко седмици преди сделката. Засега няма отговор на въпроса откъде момичетата са събрали този близо милион, за да придобият имота. 

Самият Бареков призна, че обитава къщата в "Драгалевци" под наем - срещу 1000 лв. месечно. Налагало му се да живее на различни места поради съображения за сигурност за него и за семейството му. По думите му получавал заплахи за живота и здравето си и бил посъветван от охранителната фирма, чиито услуги ползва, да сменя адресите си. 

"Къщата не е нищо особено, не разполага с никакви екстри, най-малко с басейни и барбекюта, но за съжаление съм принуден да си потърся нов имот под наем, защото поръчкови сайтове, част от империята на Бойко Борисов, побързаха да направят "голямо разкритие за палатите на Бареков", посочва Бареков по повод имота в "Драгалевци". 

"От два дни в тези медии се води кампания за моето оклеветяване, която цели едва ли не да ме изкара политикът с "мръсни ръце". Напомням, че никога не съм бил на държавна работа и не съм злоупотребил дори с един обществен лев. Всичко, което имам, е декларирано пред съответните органи и съм първият, отказал се от банкова тайна, за да тече проверка на НАП срещу мен, моето семейство и моите доходи. Журналистите от Нова, в напора си да изпълнят поръчката на Борисов, стигнаха до там дори да разпитват портиера кой влиза и кой излиза в семейния ми апартамент", допълва лидерът на ББЦ.

На медийните материали, посветени на неговите имоти Бареков отвърна с контраобвинения. Разпространи информация за "палат", който Бойко Борисов обитавал в друг елитен столичен квартал - "Бояна". За това плащала партия ГЕРБ от държавната си субсидия, т.е. от парите на данъкоплатците. 

"Нова телевизия днес си затвори очите за Боянския бардак на г-н Борисов, който замени Боянския Сарай. Този истински палат е платен от партия ГЕРБ с парите на българските данъкоплатци. За тази злоупотреба с обществени средства днес сезирах Главната прокуратура и Сметната палата", се казва още в прессъобщението на Бареков.

От ГЕРБ пък контрираха, че имотът в "Бояна" е под наем. Лидерът Борисов не живеел в него, а в семейната си къща в Банкя. Сградата се ползвала от партията за представителни нужди, когато трябвало да се настани гост от страната или от чужбина. Хората на Борисов обаче отказаха да дадат информация какъв наем плащат, позовавайки се на договорните си отношения с агенцията за недвижими имоти, които не позволявали изнасянето на подобен тип данни.

"Нищо необичайно няма в атаките срещу Николай Бареков. Това е стил на политическа борба, която е много отвъд добрия вкус и отвъд нормалността, но пък е присъща на нашите политици", коментира разразилата се имотна сага социалният антрополог Харалан Александров. Мнението му по темата бе разпратено до медиите от пресцентъра на партията на Бареков. 

" Аз лично не виждам нищо притеснително в това, че Бареков живее в скъпа къща под наем, но явно всички средства са добре дошли в борбата, която се развихря в момента. Истината е, че атаката срещу Бареков за къщата, в която живее, е проява на безпомощност", посочва още Александров и допълва: "Той атакува политиците – хората, които би трябвало да дават отговори, а в случая атакуваният е Бареков, който тепърва става политик". 

"И каквото и да си говорим за него, той е агент на промяната – изкриви политическото пространство за добро или за лошо. Да се показва къде живее човек и как живее, е ужасно нахлуване в личното пространство", заключава социалният антрополог.