Апелативният съд в Пловдив не даде ход на делото срещу радикалния ислям, съобщи БГНЕС.

Адвокатите на обвиняемите поискаха нови доказателства и на закрито заседание съдът ще обсъди с прокурора кои точно доказателства да бъдат допуснати.

Сред исканите нови доказателства адвокат Ина Лулчева посочи съболезнователното писмо, което е написала кралица Елизабет II  по повод смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула.

Сред основните обвинения, по които бяха осъдени имамите, е организация, която е създадена и подкрепяна финансово от фондации от Саудитска Арабия. Скорошната смърт на саудитския владетел, посочи Лулчева, бе почетена от всички държавни глави, той бе наречен пазител на мира и това поставя под съмнение смисъла на обвиненията, каза тя.

Освен британската кралица адвокатите на обвиняемите приведоха като доказателства за невинността им редица текстове от Библията, предимно от Стария завет, в които жената е също толкова неравнопоставена, а божественият закон е по-висш от човешкия – нещо, което бе дефинирано от пазарджишкия съд по-рано като антидемократична пропаганда в обвинението.

Адвокатите поискаха също така разпит на редица лица, сред които университетски преподаватели и управата на фондация "Аллах ал Ислами", с които по данни на обвинението обвиняемите са се срещали. На тях ще им бъдат зададени редица въпроси, сред които финансиране на дейността на имамите.

Защитницитенастояха за теологична експертиза на книгите, намерени в имамите.

Росица Пенкова, адвокат на Ахмед Муса Ахмед, който единствен по това дело получи ефективна присъда, а в момента е в ареста заради делото срещу джихадистите от Пазарджик, каза, че той има завършен курс за проповядване.

Очаква се до седмица да стане ясна новата дата за делото.