Индивидуалният коефициент, от който зависи изчислението на персоналните пенсии, занапред ще отчита тежестта на всеки месец с платени осигуровки, за да бъде по-прецизно формирането на крайните суми. За това се договориха социалните партньори на днешното заседание на Съвета за пенсионна реформа. Според тях промяната не само ще осъвремени дохода на бъдещите пенсионери, но ще ги направи и по-адекватни спрямо индивидуалния им принос за общественото осигуряване през годините.  

Сега коефициентът се получава, като целият стаж се събира с осигурителния доход на човека и цялата сума се разделя на средния осигурителен доход за страната в периода, в който са трупани осигуровки.

"Занапред индивидуалният коефициент ще се изчислява отделно за всеки месец с осигуряване. Така сметките ще са по-прецизни, а размерът на отпуснатата пенсия ще отразява по-точно осигурителния принос на конкретния човек", поясни заместник-министърът на труда с ресор пенсионна реформа Николай Николов.

Разчети за ефекта от тази мярка засега няма и не е ясно как ще се отрази на размера на пенсиите. По думите на Николов част от хората със сигурност ще получат по-високи пенсии, но за други сумите може и да намалеят. По-важното било, че съвсем точно ще се пресметне личният принос. От Националния осигурителен институт са обявили, че имат готовност да прилагат новия коефициент, а от министерството уточниха, че той ще влезе в сила за новите пенсионери и няма да доведе до преизчисляване на пенсиитe за хората в заварено положение.

В мотивите към предложението се посочва, че новият вариант не е толкова чувствителен към доходите в края на кариерата, а отразява равномерно приноса през целия осигурителен стаж. Сегашната формула пък е по-благоприятна за хората с възходящ трудов стаж и непрекъснато нарастване на личния осигурителен доход, което обаче е по-трудно постижимо в динамична икономическа среда.

В тази връзка спорна остана и идеята за отпадане на възможността във формулата за изчисляване на пенсиите да се включват и трите години с най-висок осигурителен доход преди 1997 г., когато НОИ не е поддържала регистър на осигурените. Предложението беше направено, за да се ускори изчисляването на пенсиите и най-вече за да отпадне необходимостта хората да издирват бивши работодатели, някои от които вече не съществуват. По време на дебатите са надделели опасенията, че това ще доведе до намаляване на пенсиите за по-голяма част от хората, затова разговорите по темата ще продължат.

Днес представителите на управляващите партии, синдикатите и работодателите трябваше да разглеждат тристълбовия пенсионен модел, заедно със спорните текстове за еднократното прехвърляне на осигуровки от универсалните фондове в Националния осигурителен институт. Социалният министър Ивайло Калфин и финансист №1 Владислав Горанов обаче не са участвали в заседанието, затова дебатите са били отложени, а присъстващите са се съсредоточили върху техническите промени в пенсионния модел.

Очаквайте подробности.