Бургаският общински съвет отсече - децата под 14 г. не могат да излизат след 20 ч, а тийнейджърите под 18 г.- след 22 ч. Решението е взето почти единодушно - с един "въздържал се" - от общинските съветници в града. Причината е в зачестилите побои и насилие в нощните заведения, в много от които влизат и непълнолетни.

Децата ще могат да излизат от дома си след вечерния час само с родител или пълнолетен придружител, носещ разписано позволение от законния настойник. 

В същата наредба са разписани и допълнителни правила за нощните заведения. Всяка дискотека или бар ще трябва да има каси, в които да се заключва иззетото оръжие. Клиент с хладно оръжие ще бъде глобяван от 500 до 5000 лв, а собствениците на заведенията ще бъдат санкционирани с 1000 до 50 000 лева. Търговците имат едномесечен срок за въвеждането на изискванията в сила. 

"Сигурен съм, че ще прекратим тази черна статистика, която залива града ни. 90% от инцидентите в нощни заведения се случват след полунощ. Употребява се алкохол в големи количества, а също така и наркотици. Инцидентите в Бургас се случват 5 пъти повече, отколкото в останалите градове в страната. Ако преценим, че инцидентите са спаднали рязко, може и да променим наредбата, но до тогава са нужни сериозни мерки", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Заведенията, които работят след полунощ, но нямат видеонаблюдение и детектори за метал, ще губят лиценза си. Ще се следи и за импровизирани оръжия, не само хладни или огнестрелни, пропусквателният режим на всяка дискотека ще бъде съгласуван с МВР.

"С видеонаблюдението, което ще бъдат задължени собствениците на заведения да монтират, ще се ограничи разпространението на наркотици и проституция”, каза след решението кметът.

Съветниците от всички партии се обединиха около идеята, но не всички бургазлии го одобряват. Най-недоволни са тийнейджърите.