Бившият министър, отговорник по европейските фондове - Томислав Дончев ще се изправи срещу лидера на социалистите Сергей Станишев на вота за евродепутати през май.

Днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви официално, че Дончев ще води листата на партията. Това той направи от Дъблин, където се провежда двудневен конгрес на Европейската народна партия. 

Така Дончев, който в момента е редови депутат от ГЕРБ, ще се изправи срещу Станишев, който пък събра най-много номинации от партийните организации в страната. Битката бе очаквана, тъй като отдавна се говореше неофициално, че бившият кмет на Габрово ще оглави герберската листа.

"Дончев е продукт на партията, доказан професионалист с безупречна репутация и познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на европейските средства", посочи мотивите си за издигането му Борисов. 

„Кмет на Габрово, министър по европейските въпроси, сега се издигна и до член на Изпълнителната комисия. Преценихме да сложим един центристко-десен кандидат, с изключително десен профил, специалист, експерт, който да поведе листата, а пък ако някога се наложи, винаги можем да го върнем в България", посочи още лидерът на ГЕРБ и не пропусна да подчертае, че с работата на Дончев "милиардите" от Европа "дойдоха в България".

Самият Дончев не скри радостта си от номинацията. "Аз неведнъж съм казвал, че мога да бъде по-полезен в България, но когато тези избори са залогът за политическото бъдеще на България, големият термометър, който ще определи какво ще се случва от тук нататък, аз нямам право да стоя настрани. В крайна сметка, това са избори не само за нова Европа, това са избори и за нова България", заяви той.

Засега нито една от големите политически формации не е обявила листата си за евродепутати. Неофициално в БСП се знае само, че втори след Сергей Станишев ще е настоящият член на ЕП Илияна Йотова, а трети - бившият парламенттарен шеф при тройната коалиция Георги Пирински. Следват червеният депутат Петър Курумбашев и преподавателката по политическа антропология в университета в Страсбург и дъщеря на политолога доц. д-р. Мария Пиргова - Достена Лаверн. Всички те са получили голям брой номинации от местните структури.

От ГЕРБ също крият листата си. В Дъблин Борисов намекна обаче, че "има много добри експерти, такива като Лили Павлова, Ивелина Василева", и двете депутатки на Борисов. В миналия кабинет Лиляна Павлова бе министър на регионалното развитие и благоустройството, а Василева - заместник-министър в екоминистерството. Борисов каза и, че сегашните евродепутати на ГЕРБ Андрей Ковачев, Мария Габриел и Моника Панайотова "също получават от всякъде много номинации". 

"Ще помислим накрая, с Изпълнителната комисия, да бъдат подредени по начина, по който са номинирани, а и съответно да не оголим българския парламент. Защото на ГЕРБ й предстои битка, парламентарна, не само в Европа, но и надяваме се при предсрочни избори, вътре в парламента", сподели надеждите си лидерът на ГЕРБ.

Битката за Европарламент се очертава като ожесточена не само между партиите, но и вътре в самите тях, тъй като за разлика от вота за национални депутати, листата за европейски може да бъде преобърната с главата надолу. Докато на вота за НС с новия Изборен кодекс първият в листата бе бетониран, то на изборите за ЕП, ако 5% от избирателите са гласували за кандидат, различен от водача, то той може да го измести.