Бившият руски шпионин Александър Литвиненко заявил на полицията преди да умре, че смята, че е бил отровен по заповед на Путин, съобщи "Гардиън". Това стана ясно днес на започналото в Лондон публично разследване на смъртта на агента на британското разузнаване.

"Аз познавам много добре системата и знам, че заповед за убийството зад граница, особено в държава като Великобритания, може да бъде дадена само от един човек", заявил той на разследващи ченгета ден преди да почине в болницата. Запитан кой е този човек, агентът отговорил: "Това е президентът на Русия Владимир Путин". Това свидетелства в съда един от полицаите, разпитвали тогава Литвиненко.

Освен това според Би Би Си са били извършени още два опита за ликвидирането му преди отравянето му с полонии 210 в хотел в столицата на Великобритания през 2006 г. Полоният е бил сипан в чаша чай, поднесена на Литвиненко. Той е бил на среща с бившите агенти на КГБ Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун.

Съдията сър Робърт Оуен заяви при откриването на разследването, че има достатъчно силни доказателства за намесата на Москва в смъртта на Литвиненко. 

Според вдовицата Марина Литвиненко разследването ще даде на хората "шанс да разберат" кой е убил съпруга й. Тя свидетелства, че до последно съпругът й е обвинявал Кремъл за своята смърт. Руската държава отхвърли каквото и да е било участие. Освен бивш служител на КГБ, който работи в МИ-6, Литвиненко беше и отявлен критик на властта в Русия. Според адвоката на Марина убийството на съпруга й е "акт на държавно спонсориран ядрен тероризъм по улиците на Лондон".

Смъртта на Литвиненко, който получи британско гражданство след пристигането си във Великобритания, влоши отношенията между Москва и Лондон и бе последвано от експулсирането на редица дипломати и от двете посолства.