Депутатът от БСП Георги Кадиев пусна отворено писмо до Конфедерацията на работодателите и инндустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в което изнесе и част от кореспонденция по електронната поща между председателите на двете организации Кирил Домусчиев и Константин Делисивков.

Срещу Кадиев и съпругата му Соня, която е собственик на фирмата за търговия с електроенергия "Енерджи съплай" започнаха брожения в някои медии, след като в неделя пред Би Ти Ви обяви, че са внесени промени в Закона за енергетиката, от които големите енергийни потребители няма да плащат такси в размер на 40 млн. лв., но НЕК ще пренесе стойността им към сметките на битовите потребители. 

Ето и текстът на писмото на Кадиев (правописът е запазен):

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО КРИБ И БФИЕК

Уважаеми дами и господа,

Разбирам, че една моя 5-минутна ТВ изява е предизвикала драма в редиците ви. Един публичен дебат беше нормалната реакция, вместо това виждам, че коментирате мен и семейството ми и считам за необходимо да ви отговоря публично:

1. Съпругата ми Соня Кадиева няма нищо общо с моите политически и медийни изяви. Моля всякаква критика да се насочва директно към мен.

2. Предложенията на г-н Константин Делисивков, изп. директор на БФИЕК, "Енерржи Съплай, търговецът на ток на Кадиеви да бъде разлепена из предприятията като нежелан партньор" и "Клиентите на Енерджи Съплай да си потърсят разликата от увеличението на цена задължения към обществото/ пропуснати ползи" са изумителни и вероятно противозаконни. Невероятно е, че БФИЕК и КРИБ си позволяват да обсъждат икономически санкции за политическа дейност. Надявам се аз съм единственият български политик, когото се опитвате да "накажете" по този начин. Недопустимо е и вие, и която и да е друга лобистка организация да контролира, наказва и поощрява народни представители, министри и др. публични лица. Силно се надявам съпругата ми да предприеме необходимите съдебни мерки, за да защити реномето на компанията си.

3. Г-н Константин Стаменов си е позволил да ме нарече "терорист" в разговор със съпругата ми, плюс ред други заплахи. Спокойно е можел да се обади на мен, както го е правил и друг път. За негов късмет, имам принцип да не занимавам българските съдилища с думите на хора за мен- имат си достатъчно работа. Ще го спазя и този път.

4. Г-н Кирил Домусчиев предлага "остра декларация срещу популизмите на Кадиев"- с нетърпение ще я прочета и коментирам. Все пак ето моята гледна точка- да намалиш цената на ел.енергия само на няколко подбрани големи предприятия за сметка на увеличена цена на домакинствата е откровен лобизъм, както и да го опаковате. Чакам да видя кой от ГЕРБ ще го внесе.

5. От думите на г-н Домусчиев разбирам, че ще правите срещи с "отговорните депутати и министри по темата". "Спешно" до Делян Добрев, Министрите на Икономиката, Енергетиката и до БСП? Едва ли има нужда от такава артилерия, аз все пак съм обикновен народен представител. Но съм любопитен да видя кои са "отговорните" депутати и министри, лобиращи за вашата кауза.

Чакам с нетърпение дискусиите в парламентарна зала.

Поздрави,

Георги Кадиев

.........................................................................
> From: Kiril Domuschiev
> Sent: Monday, January 26, 2015 10:42 AM
> To: Konstantin Delisivkov
> Cc: Angel Jeliazkov; Antoaneta Grancharska; Atanas Kacamakov; BFIEC office; biovet; Biser Dosev Titan Ciment; Cecka Karaivanova; Daniel Tsvetkov Titan Ciment; Daniela Teofanova; Dimcho Georgiev Neochim; Dimitar Dimitrov; Dimitar Doynov; Dimitar Stoianov; Dimitar Vasilev; Dimo Golev; Georgi Nikolov; Ivan Donchev; Ivan Michev; Ivanov Petko; Ivo Bojidarov; Jordanov, Georgi; Kalina Savova; Konstantin Petkov; Kosta Tanev; Krasimir Dachev; Krasimir Kanev; Krasimir Kirov; Krassimir Berbenkov; Maya Aleksandrova Aurubis; Minkov Nikolay; N.Parigvozdeva; Nelly Toncheva; Nikola Rusinov; Nikolay Valkanov; office; Ognian Ivanov; Petar Deenichin; Petrunka Radeva; Plamen Qnulov; Pola Naidenova; Stamenov Konstantin; Stoqn Prandjev; Stoqn Ralchev; Svetlozar Karadzhov; Teodora Borissova; Tsetsa Karakoleva; Tsvetelina Pashova; Tzolo Voutov; Vasil Hriskov; Zhechko Kyurkchiev; Люба Никифорова; Стоян Пехливанов
> Subject: Re: Георги Кадиев/ Енерджи Съплай / по моделите за преразпределение

> Колеги,
>
> Предлагам КРИБ и БФИЕК да излезнат с остра декларация срещу Кадиев и неговите популизми!Спешно до Делян Добрев,Министрите на Икономиката,Енергетиката и до БСП.
>
> Напишете нашите аргументи.Евгений Иванов ще съдейства.
>
> Трябва да бъдем много активни тези дни,включително и срещи с отговорните депутати и министри по темата!
>
> Поздрави!
>
> On 26.01.2015 г., at 11:55, Konstantin Delisivkov wrote:
>
> Здравейте колеги,
>
> Вижте Георги Кадиев по въпроса "има ли енергийна мафия?":
>
> "Кадиев коментира и предстоящи поправки в Закона на енергетиката, които по негова информация ще бъдат внесени в Народното събрание в четвъртък. Народният представител от левицата заяви, че ще бъде наложен таван на дължимите плащания по такса "задължения към обществото", което ще облагодетелства големите предприятия.
>
> "Загубата за НЕК ще бъде около 40 млн лева, която ще бъде разхвърляна по домакинствата и ще увеличи сметките на потребителите с около 1 лев на месец", изчисли Кадиев" (link)
>
>
>
> Колеги предлагат:
>
> Енерржи Съплай, търговецът на ток на Кадиеви да бъде разлепена из предприятията като нежелан партньор.
> Клиентите на Енерджи Съплай да си потърсят разликата от увеличението на цена задължения към обществото/ пропуснати ползи.
>
> Поздрави,
>
> Konstantin Delisivkov
> Executive Director
> Bulgarian Federation of Industrial Energy Consumers BFIEC