„Причината, поради която ще съдим Николай Бареков, са непрекъснатите нападки от негова страна, които напоследък станаха доста лични”, каза по Нова тв Любен Дилов–син от "Български демократичен център". По думите му срещу тях е имало всякакви квалификации, включително и че са били купени. „Щом сме купени, значи си е избрал депутати, които се продават”, логично установи той.

Дилов-син бе категоричен, че движение „Гергьовден” не е получавало финансиране от Бареков и допълни, че не се отрича от това, което са направили заедно с бившия си другар Бареков. „Но не можем да приемем и сме против личните нападки”, допълни той. Според него ББЦ има сериозни политически проблеми. „Търпеливо изчаквахме те да бъдат решени, очевидно не се решават и не дочакахме това да се случи”, аргументира се той. 

„Той се е възползва от мен, но аз няма да заведа дело срещу него”, каза пък Росен Петров. По думите му Бареков е излъгал 500 000 души, които са гласували за него. „Не съм се предложил аз на ГЕРБ”, каза той. Бившият тв водещ призова Бареков да каже с какво се е провинил, че да го обижда по този начин и да твърди, че се е продал.

Относно финансирането на партията Петров заяви, че никога не е бил близо до Бареков и той сам взимал решенията. „Той слушаше само себе си”, заяви възпитаникът на Симеоновската милиционерска школа.

"Огорчени сме, че Николай се опитва да прехвърли проблемите в партията си на Политическия съюз БДЦ, от болната на здравата глава, обвинявайки нас за собствените си грешки. Очевидно е, че Николай има партийни и финансови проблеми, и че хората, които напада, не са готови да платят сметката вместо него. Явно в момента търси, а може би е и намерил нов спонсор, съдейки по публикациите в някои медии", обявиха и от „Български демократичен център“.

Новата драма в бившата партия на бившия телевизионен журналист и бос се разрази, когато Бареков обяви, че "Христо Ковачки е единственият олигарх, който се опитва да си купи цяла парламентарна група, все едно някой от неговите колеги олигарси си купува поредна яхта или поредна S-класа."

Бареков твърди и че "Ковачки се опитва да използва партия "Гергьовден" и нейните лидери като смокинов лист или още по-точно - като тоалетна хартия, за да прикрие кражбата на цяла парламентарна група, преименувайки я на нищо незначещото БДЦ".