Новоизбраният гръцки външен министър Никос Коцас е свързан с Александър Дугин - идеолога на съвременния руски национализъм и човека, който призова да бъдат унищожени украинците.

Живеещият в Киев шведски бизнесмен Андерш Йостлунд разпространи съответната снимка в туитър, предаде агенция УНИАН. Коцас е застанал през един човек от Дугин в компанията на още трима неидентифицирани мъже.

Теорията на Дугин бе наречена подигравателно "рашизъм". Смята се, че тя е главният източник на вдъхновения на руския президент Владимир Путин.

Ето няколко от антиукраинските "бисери" на Дугин:

"Украинците са раса от отпрепки, изникнали от канализационните шахти."

"Украйна трябва да бъде прочистена от идиоти. Геноцидът срещу кретените се натрапва от само себе си."

"Украинците трябва да бъдат убивани, убивани, убивани. Никакви спорове повече не трябва да има. Смятам така като професор (от МГУ - Московския държавен университет - б.р.)."

Последното изявление предизвика възмущението на студентите и управата на МГУ бе принудена да уволни Дугин, отбелязва УНИАН.

Същевременно новото гръцкото правителство даде сигнал, че търканията с европейските партньори може да се пренесат от икономиката към външната политика, пише в. "Файненшъл таймс".

Радикалната левица "Сириза", която спечели убедително парлалентарните избори, се разграничи от призива на ЕС за разширяване на санкциите срещу Русия. Говорител на управляващата коалиция в Атина заяви, че Гърция не е одобрила изявление на държавните и правителствените ръководители от ЕС, в което се отправя искане към техните финансови министри да разгледат въпроса за по-нататъшни санкции в отговор на изострянето на насилието в Източна Украйна.

Вчера Гавриил Аврамидис от влязлата в коалицията дясноцентристка партия „Независими гърци" (АНЕЛ) заяви, че Гърция трябва да направи геополитически завой към Русия.

Гръцкото изявление повдигна въпроси дали новото правителство ще подкрепи продължаване на съществуващите санкции на ЕС, включително визови забрани и замразяване на авоари на руски официални лица и поддържани от Москва сепаратисти, когато дойде времето за подновяването им през март, отбелязва "Файненшъл таймс". 

Поведението на Ципрас вероятно ще засили тревогата в европейските столици, особено Берлин, от увеличаване на руското влияние в Югоизточна Европа и на Балканите. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди преди Нова година, че Москва се опитва да направи някои балкански страни "политически и икономически зависими".

Първият чуждестранен дипломат, който се срещна с Ципрас, след като той встъпи в длъжност като премиер в понеделник, беше руският посланик в Атина Андрей Маслов, който предаде поздравителна телеграма от президента Владимир Путин. 

Руският министър на селското стопанство Николай Фьодоров намекна малко преди изборите в Гърция, че ако проблемите й я принудят да напусне ЕС, Москва може да окаже помощ на Атина, като премахне забраната върху износа на гръцки храни. Заобраната е от мерките, предприети от Кремъл в отговор на западните санкции.