ПЕТЪР ТОМОВ

Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА – Топла връзка съществувала между президента Владимир Путин и един от кръстниците на мафията в Москва Семьон Могилевич, твърди „Бизнес инсайдър“, позовавайки се на таен запис, направен от бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, който през 2006 г. бе отровен във Великобритания. Вчера в Лондон започна съдебно разследване за смъртта на Литвиненко и съдията заяви, че има достатъчно сериозни доказателства за намеса на Кремъл в отравянето с полоний 210 на бившия агент на КГБ.

Могилевич, който е от украински произход, е един от 10-те най-търсени престъпници в света. ФБР разполага с доказателства, че през последните няколко десетилетия той е осъществявал трафик на наркотици, ядрени материали и е организирал поръчкови убийства, както и международна мрежа от проститутки. В руски медии и сайтове също отдавна се пише за връзките на Могилевич, които стигали до най-високо ниво в Кремъл.

През 2003 г. Могилевич е бил обвинен в Русия за измами, но сега е на свобода и живее главно в Москва. Там топмафиотът поддържа тесни връзки с престъпното сдружение „Братва“ (Братство – в превод от руски).

Дребният и набит Семьон Юдкович Могилевич (висок е само 1,56 м), е известен като бос на босовете (капо ди тути капи) на една от най-големите и жестоки мафии в света – руската. Той е роден на 30 юни 1946 г. в Киев и е бил главният перач на пари в най-многочисления московски престъпен клан „Солнцевская Братва“. В руската столица Могилевич върти 100 компании и има банкови сметки в 27 различни държави, където постъпват капиталите от криминалния му бизнес. 

През 1998 г. ФБР разпространи доклад, в който Могилевич бе посочен като лидер на организация с 250 членове. До 2002 г. групировката се занимава с търговия на оръжие, трафик на дрога и радиоактивни материали, нефтени сделки и пране на пари. Видният мафиот привлекъл вниманието на ФБР още между 1993 и 1998 г., когато измамил с $150 милиона вложителите на кандската копания за производство на магнити YBM Magnex, чийто главен офис е извън Филаделфия. Използвайки познанията от икономическото си образование и хитри хватки, Могилевич подправил документи на Комисията по контрола на борсовата търговия и ценните книжа (SEC), чрез което вдигнал цената на акциите на фирмата с 2000 на сто. Когато през 2007 г. журналист от Би Би Си му задал въпрос за измамата с YBM, той с насмешка отвърнал: „Ако това е някаква старомодна  подмолна дейност, нека ФБР го докаже. За нещастие нямам достъп до техните архиви“. 

„Това, което прави Могилевич невероятно опасен, е че неговата дейност не признава граници“, заявява специалният агент от контраразузнаването на САЩ Питър Коуенховен, който разследва руския мафиот от 1997 г. насам. „Това е човек, който успя да измами инвеститори с $150 млн. без кракът му да стъпи в района на Филаделфия“. През 1998 г. сп. „Вилидж войс“ публикува стотици разсекретени документи на ФБР и на Мосад. Според тях Могилевич, който също е известен като „Мозъчния бос“, е водач на „Червената мафия“, руска престъпна групировка, която е прочута със своята жестокост. Щабът на организацията бил в Будапеща, но нейни членове земали важни постове в Ню Йорк, Пенсилвания, Южна Калифорния и дори в Нова Зеландия. „Могилевич е най-могъщият мафиот в света“, твърди по онова време във „Вилидж войс“ Моня Елисън, който партнира на руския кръстник в организирането на междуродни кръгове за проституция. Моня твърди, че е най-добрият приятел на Могилевич. 

Кръстникът от Москва е невероятно рафиниран и опитен като „изпипва“ финансовите си удари, без да оставя серизни доказателства след себе си. Затова въпреки големия брой тежки престъпления, които се смята, че са извършени от него, наградата за главата му, определена от ФБР е само $100 хиляди. 

Твърди се, че Семьон Могилевич разполага с огромно международно влияние в енергийния сектор в Европа, посочва „Бизнес инсайдър“. Той контролирал газопроводите в Русия и в Източна Европа. В момента Москва доставя около 30 на сто от природния газ, консумиран на Стария континент. По ирония най-голямата руска магистрала за износ на синьо гориво се нарича „Братство“ - същото име като това на мафиотското му сдружение.  В Москва през 90-те години било публична тайна, че Могилевич има приятелство с кмета на града Юрий Лужков и му е помогнал с пари за многократното му преизбиране, пише „Бизнес инсайдър“

Според подробен доклад на Джон Ууд, експерт в борбата срещу прането на пари към Международната организация за парламентеран стандарт (IPSA), Могилевич започнал да планира своето участие в газовия бизнес в Европа още през 1991 г. Той създал за тази цел компанията „Арбат Интернешънъл“, която през следващите 5 години използвал като свой основен инструмент за износ на петрол. Пак за целта на своите престъпни операции през 1994 г. криминалният бос учредил и своя банка в Москва с името „Инкомбанк“.  Четири години по-късно заедно с друго руско финансово кредитно учреждение - „Менатеп“ , „Инкомбанк“ препира $10 милиона в схема, в която участвала и американската „Бенк ъф Ню Йорк“. 

През 2002 г. израелският адвокат Зеев Гордон, който представял мафиота повече от 20 години, учредил фирмата „Еурал трансгаз“ (ETG), която била основана като украинко-туркменистанско търговско дружество, с управител киевският олигарх Дмитрий Фирташ, довереник на бившия президент на Украйна Виктор Янукович. Когато по-късно руската компания „Газпром“ и Украинската „Центрагаз Холдинг АГ“ подписали договор за създаването на консорциума „РоУкраиненерго“ (RUE), регистриран в Швейцария - Фирташ и „Газпром“ на практика станали равнправни участници в RUE. През 2010 г. тогавашната премиерка на Украйна Юлия Тимошенко била тревога, че разполага с „документирано доказателство, че мощна престъпна структура стои зад „РосУкраиненерго“, посочва „Бизнес инсайдър“, като се позовава на документ разпространен в мрежата от „Уикилийкс“. Дори преди заявлението на Тимошенко, пресата пуснала материали, предположения, за връзката Могилевич-RUE.

Фирташ, разбира се, упорито отричал да има близка връзка с Могилевич. Според Ройтерс обаче, украинският олиграх признал, че през 1986 г. потърсил руския кръстник за благословия да продължи бизнеса си. Явно имало и други доказателства за машинациите на Фирташ, защото малко след това той бил арестуван от ФБР в Австрия по обвинение в даване на подкупи и създаване на криминална структура. През периода 1990-1991 г. под командването на  кръстника в Чехословакия, Полша и Унгария е осъщетвена крупна търговия с нефт и нефтени продукти за милиарди долари, без дейността да бъде обложена с данъци. Предполага се, че само Чехословакия е загубила над $5 млрд от невзети такси.

Точно по това време се появяват и първите сведения за топла връзка между Путин и кръстника на руската мафия. Те идват от бившия шеф на Украинската служба за сигурност Леонид Деркач. Той разкрил, че научил в разговор с бившия президент на Украйна Леонид Кучма, че Путин се свързал с Могилевич още по времето, когато работел в кметството на Ленинград (сега Санкт Петербург).  Разследващи журналсити от западната преса разкриха, че руският кръстник си е спечелил добрите връзки с КГБ заради специалните „ускуги“, вършени от негови бандити. Става дума за платени убийства на бивши агенти на комунистическите тайни служби и други неудобни важни политически фигури. Лубянка (щаб квартирата на КГБ - б.р.) използвала умело мафията за черна работа зад граница, като по този начин замитала  следите след ликвидирането на „предателите“  и враговете на СССР.

През 2007 г. Могилевич заявил в интервю за Би Би Си, че основният му бизнес е свързан с търговия на зърнени храни. Година по-късно обаче той бил арестуван от руската милиция. По това време престъпният бос се подвизавал под един от многото си псевдоними – Сергей Шнайдер. Повдигнали му обвинение за укриване на данъци в козметичната компания „Арбат престиж“, която била управлявана от неговия патньор Владимир Некрасов. Три години по-късно обвинението било снето и Могилевич отново станал свободен човек. Смята се, че „босът на босовете“ на руската мафия има покровители в най-вискоите етажи в Москва и затова винаги излиза сух след  престъпните екшъни. Заради деянията му в САЩ кръстникът е обвинен  в много тежки престъпления на американска земя. Русия е получила искане за неговото екстрадиране, но тъй като няма споразумение между Вашингтон и Москва по въпроса за предаване на криминални престъпници, Могилевич едва ли някога ще влезе в американски затвор.  Според ФБР той притежава руски, израелски, украински, унгарски и гръцки паспорти. 

Междувременно в разкритията на западните тайни служби за престъпния бизнес на Семьон Могилевич се твърди, че го подозират, че е продал оръжие на ислямската терористична организация „Ал Кайда“, която извърши чудовищните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г. В момента в Съединените щати излежава дълга присъда руснакът Виктор Бут, който бе арестуван в Тайланд и предаден на Вашингтон. Съдебни следователи и агенти на ФБР и Мосад установиха, че през 1993-1994 г. Бут е бил пряко отговорен за контрабандата на оръжие за ислямските терористи и рапортувал пряко на Могилевич. В хода на процеса срещу Бут излязоха на бял свят документи, които доказват, че партиди от автоматите „Калашников" , с които е търгувал Бут са били прозведени в България.