Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди гръцкия премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната лява партия СИРИЗА, да не се отклонява от общата позиция на ЕС спрямо Русия в украинската криза. Това съобщи Ройтерс, цитирана от Дарик радио.

Ципрас, чиято партия спечели изборите в неделя, смути европейските си партньори вчера, като разкритикува изявление на ЕС, предупреждаващо Москва за нови санкции заради ролята й в Украйна.

Неговото решение да приеме руския посланик преди да се срещне с всеки друг чуждестранен официален представител, също не отмина незабелязано в Брюксел и Берлин.

"С ужас забелязах, че Гърция днес изостави общата позиция на Европейския съюз по Русия", заяви Шулц пред германска телевизия. "Не можеш, от една страна, да искаш от Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после, като първа официална стъпка, да разцепваш общата европейска позиция", добави председателят на ЕП.

Шулц ще се срещне днес със Ципрас в Атина, за да обсъдят дневния ред на новото правителство и как Гърция иска да реши проблемите си с дълга. "И аз ще му кажа, че всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне", заяви Шулц.