Чао, Nokia. Първият смартфон Lumia с логото на Microsoft вместо това на финландската марка вече е на българския пазар. Microsoft Lumia 535 е приличен апарат от ниския ценови клас, като струва малко повече от годишния домашен абонамент за софтуерния пакет Office 365.

За 250 лв. цена в магазина устройството е прилична комбинация от софтуер и хардуер, насочена към младото, социално активно поколение и хората, които си падат по "плочките" на Windows 8. Корпусът му е защитен отзад от сменящ се капак, който освен в безобидните черно и бяло се предлага и в изгарящи ретината цветове като оранжево, зелено и странно синьо. Дисплеят му е покрит с устойчиво на терор стъкло Gorilla трето поколение, а предната му камера е 5-мегапикселова, създадена специално за селфита. С нейния широкоъгълен обектив може да направите самоснимка и на компанията, с която сте се събрали.

В апарата бръмчи 4-ядрен процесор с честота 1,2 GHz, който прави работата с приложенията непринудена, а за това му помага и дисплеят със скромна резолюция от 960х540 ясно различими пиксели. Вградената памет е 8 GB, но с допълнителна карта може да сложите още 128. Има и FM радио, полезна опция, която все повече липсва в апаратите от висок клас.

На борда е вграден пакета Office, за който иначе трябва да плащате 189,99 лв. на година. Така че ще може да изредактирате или създадете някой уърдовски файл безплатно и без връзка с интернет. Велико!

Джаджата идва с инсталиран софтуерен ъпдейт Lumia Denim, който до края на февруари ще е наличен за качване и на останалите смартфони на Nokia, пардон, Microsoft. Една от много полезните функции в него е възможността да защитите комуникацията си в безплатните Wi-Fi-зони чрез създаване на VPN.