Има сериозни притеснения, че в момента властите в Украйна масово мобилизират в армията местни българи. Мярката може да засегне близо 2000 нашенци.

Това споделиха пред  Клуб Z наши сънародници от Одеска област.

Бесарабски българи се бунтуват през последните дни срещу обявената от властите в Киев мобилизация. В момента тече четвъртата й вълна. Тя започна заради неспиращите военни действия в Източна Украйна, където местната армия се сражава с подкрепяните от Русия сепаратисти.

Жителите на селата Дмитровка и Кулевча в Болградски район влязоха в остри пререкания с украински военни представители и ги прогониха. Населението там е почти изцяло съставено от етнически българи.

Украински офицер спори с етнически българи в село
Кулевча, които не искат да бъдат мобилизцирани.

Опасенията са, че от 4000 пратени тези дни повиквателни в Одеска област поне половината са за етнически българи. Сънародниците ни се позовават на вътрешна информация от "свои" хора във военкоматите - военните комисариати.

Друга причина да смятат така е фактът, че само в село Кулевча са били пратени 200 повиквателни. Над 60 са пратени в Старие Трояни, където също живеят почти изцяло българи. В други села, където също преобладават етнически българи, също са пристигнали доста призовки - къде 20, къде 30 или 50.

"Силно казано е, че има бунтове. Истината обаче е, че хората са притеснени къде ще бъдат изпратени техните синове и съпрузи. А по-тревожното е, че по наши сведения властите мобилизират хора предимно от Одеска област, в която влиза и Болградският район", заяви прад Клуб Z Светлана Драгнева - вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна.

"Те подкрепят териториалната цялост на Украйна. Трябва да знаете, че тези хора са против отцепването на Донецка и Луганска област. Но те искат мир, а не война. И затова подписите, които събират, са не против мобилизацията, а са за мир", допълни Драгнева.

Тя обаче изрично уточни, че мобилизацията не обхваща само етническите българи. Същото важи и за гагаузите, молдованите и румънците в Одеска област, както и за останалите етнически гупи в цяла Украйна.

 

Рибаров-Рибаков от Молдова буни фейсбук

Любопитното е, че главната информация за протеста срещу мобилизацията не постъпва от българските села. Неин главен източник е Пьотр Рибаков, с когото Клуб Z успя да се свърже. Той е бесарабски българин, но не от Украйна, а от съседна Молдова.

Рибаков разпространява информацията в профила си във фейсбук и чрез други социални мрежи. Той нарича властите в Киев "бандеровци". Сравнява ги със смятания от мнозина за герой националист Степан Бандера, когото обаче Русия е обявила за нацист.

Пьотр Рибаков е убеден, че почти всички българи
в Украйна подкрепят Янукович. Снимка Фейсбук

"90 на сто от българите в Украйна подкрепят старата власт на президента Виктор Янукович, а не днешните прозападни управници. Знам това много добре, тъй като познавам доста мои сънародници там", каза Пьотр Рибаков пред Клуб Z. Той е 34-годишен и уточнява, че е българин от Буджак. Така се нарича южната част на Бесарабия, която включва най-югозападните райони на Украйна и южния край на Молдова.

Пьотр твърди, че преселилите се някога в Руската империя негови прадеди са се казвали Рибарови и после са си сменили фамилията, за да звучи на руски - Рибакови. Младежът говори български отлично, със съвсем лек акцент. Самият той живее от 5 години насам в Русия.

"Българи воюват в Донбас като доброволци на страната на опълченците. Не знам колко са точно, но ви уверявам, че ги има", споделя Рибаков.

Хората, които той нарича опълченци, всъщност са проруските сепаратисти. Тези дни властите в Киев официално ги обявиха за терористи.

"30 или 40 българи досега са загинали в Донбас. Познавах един от тях - Игор Юдин. Въпреки името си той беше буджакски българин", допълва Рибаков.

Юдин от няколко години живеел в Русия, но отишъл по свое желание да се сражава в родината си срещу сегашната власт.

Друг буджакски българин - Иван Милев, е сред изгорелите на 2 май в Одеса. Според Рибаков това е дело на украинските "нацисти". 

Милев загива на 2 май 2014 г. в Дома на профсъюзите в Одеса, където се скриват привърженици на проруския президент Виктор Янукович, подгонени от евромайдановци. Загиват 42-ма души. И до днес не е ясно кой е причинил пожара.

"Лицето Пьотр Рибаков няма право да говори от наше име. Той никога не е стъпвал при нас. Никой от нас досега не го е виждал. И не само това. Той обижда нас, когато се опитва от наше име да нарича "бандеровци" украинците. Ние такова нещо нито мислим, нито ще си позволим такова изказване",  коментира за Клуб Z Светлана Драгнева от Асоциацията на българите в Украйна. "Той живее в Молдова и не виждам как може да знае какво става тук", допълни тя.

Клуб Z се свърза по наскоро откритата гореща линия в село Кулевча в опит да получи информация от местни жители. Те обаче отказаха да коментират ситуацията.

Рибаков обяче смята, подобно на българите в Украйна, че Донецк и Луганск трябва да останат в Украйна. Той е и против образуването на отделна държава Новорусия на територията на тези две области. Но буджакският българин е убеден, че сегашните управници в Киев са военна хунта, а законният президент е сваленият преди година Виктор Янукович.

В профила си във фейсбук Пьотр Рибаков е публикувал снимка на двама загинали българи - Иван Милев и Игор Юдин. Придружаващите ги надписи са на български с малко грешки.

Рибаков дори допусна в разговора си с Клуб Z, че Крим може да не е анексиран правилно. Той се съгласи, че референдумът, според който 96 на сто от местните хора са гласували за присъединяване към Русия, е проведен в присъствието на руски войски и че това може да е повлияло на резултатите.

София не може да спаси българите от мобилизация

Българската държава не може да спаси от мобилизация в Украйна местни граждани от български произход, споделиха пред Клуб Z дипломатически източници.

Причина за коментара бе, че се е зародила идеята подлежащите на мобилизация да се обърнат за помощ към България.

"Поне засега българи от Украйна не са се обръщали към нас по този въпрос. А и да се обърнат, ние не можем да направим нищо. Тук става дума за взаимоотношения между украинската държава и нейни граждани от български произход. Но трябва да се знае, че тези хора са граждани единствено на Украйна. Тя не допуска двойно гражданство. Те се подчиняват изцяло на украинските закони. Българските дипломатически представителства нямат право да се месят в такива спорове", казаха нашите източници.

Все пак наши дипломати са разговаряли с кметовете на населените с българи села.

Според тях причината за недоволството сред българите в Украйна е, че повечето от тях се занимават със селско стопанство. И те смятат, че ако бъдат мобилизирани, няма да могат да работят и дори ще загубят работата си.