Съставът на Централна избирателна комисия (ЦИК), който трябва да бъде променен според разпоредбите на новоприетия Изборен кодекс, ще бъде избран по бързата писта.

Това стана ясно, след като депутатите от правната комисия в парламента приеха в четвъртък вечерта правила за избора на новите експерти. Процедурата по изслушванията ще е ускорена и трябва да приключи на 20 март. Официално номинирането стартира от утре.

Така политическите партии ще разполагат само с пет работни дни да дадат своите предложения за членове на ЦИК, т.е. до 13-и. За неправителствените организации срокът е само три дни - до 11 март. Кандидатите на политформациите ще бъдат изслушвани в комисията по правни въпроси, а тези на гражданите - в ресорната комисия, оглавявана от авторката на Изборния кодекс и зам.-председател на Народното събрание - Мая Манолова. Не стана ясно обаче защо се налага това разделение. 

Спешността на избора на ЦИК се налага заради разпоредбите в самия Изборен кодекс, в които е записано, че съставът й трябва да бъде запълнен в срок от 15 дни от обнародването на новите правила при гласуване в "Държавен вестник" (ДВ). Това стана с извънреден брой на ДВ, на 6 март, т.е. крайният срок е 21 март. 

За това време НС трябва да е излъчило и взело решение за назначаването на четиримата първи в ЦИК - председателят, двамата му заместници и секретарят. Останалите 15 души, редови членове, ще бъдат назначени с указ на президента Росен Плевнелиев. 

Уловката обаче е, че в Кодекса не е поставен срок, в който държавният глава трябва да издаде указа за назначаването на членовете на новата ЦИК. И ако той реши, че има за какво да си връща на управляващите, които отхвърлиха ветото му точно на Изборния кодекс, както и искането му за свикване на референдум, то може да го направи.