Най-зловещият убиец от времето на апартейда в Южна Африка ще бъде условно освободен след почти 20 години в затвора, предаде Ройтерс. Той е лично отговорен за повече от 100 убийства. 

Това е бившият полковник от полицията Юджийн де Кок, известен с прякора Главното зло. През 1996 г. той получи две доживотни и една 212-годишна присъда за престъпленията си. Молбата му за амнистиране по здравословни причини е удовлетворена поради разкаянието му за неговите престъпления.

Новината за предстоящото му освобождение съобщи южноафриканският правосъден министър Майкъл Масута. Той изтъкна, че Де Кок ще бъде пуснат "в интерес на изграждането на нацията". Няма обаче да бъде огласявано кога и къде ще бъде освободен затворникът.

Юджийн де Кок (66 г) - е отговорен за отвличания, изтезания и убийства на чернокожи активисти през 80-те и началото на 90-те години на миналия век, когато бялото малцинство в Южна Африка бе наложила режим на апартейд. Той оглавяваше таен полицейски отряд, чиято база бе във ферма в град Флакплас. Точно този отряд извършваше зверствата.

Тези престъпления станаха обществено достояние през 1995 г. Тогава Юджийн де Кок бе изправен пред създадената след падането на апартейда Комисия за истината и помирението.

Де Кок свидетелства пред Комисията за истината и помирението преди 20 години.

По време на съдебния процес, както и пред комисията, Де Кок хладнокръвно разказа за делата си. Тогава стана ясно, че оглавяваният от него отряд е действал не само в Южна Африка, но е ликвидирал противници на режима на териториите на Ангола, Зимбабве, Свазиленд и Лесото. Тогава Де Кок нарече сам себе си "главният убиец на държавата". Чернокожите пък му лепнаха прякора Главното зло.

Юджийн де Кок подробно описа зверствата, извършени от неговото полицейско звено, без да скрие нито една подробност. Той обаче оправда действията си като политическа поръчка. Де Кок твърдеше, че е действал по пряка заповед на ръководството на полицията в страната.

Докато бе зад решетките обаче, Де Кок се свърза с близките на някои от своите жертви и ги помоли за прошка.

През 2007 г. той даде от затвора интервю за националното радио, в което обвини за голяма част от убийствата Фредерик де Клерк - последния бял южноафрикански президент.

Новината за предстоящото пускане на Юджийн де Кок бе посрещната с различни реакции.

"Смятам, че тази стъпка окончателно ще затвори една мрачна глава от нашата история. Министър Масута правилно взе това решение", коментира пред Би Би Си Сандра Мама. Нейният съпруг Гленак Мама бе убит от отряда на Де Кок през 1992 г.

Тя е убедена, че полицаят е извършвал престъпленията си по заповед на други хора.

"Решението за освобождаването е крайъгълен камък в нашия път към помирението и излекуването на раните. Моля се тези, които той нарани, от които отне любимите хора, да намерят сили да му простят", каза архиепископ Дезмънд Туту - един от символите на борбата срещу апартейда. Той оглавяваше Комисията за истината и помирението

Същевременно министър Майкъл Масута отказа да освободи под гаранция по здравословни причини друг убиец от времето на апартейда. Става дума за някогашния бял депутат Клайв Дарби-Люис. Мотивът е, че той досега не се е разкаял за убийството през 1993 г. на Крис Хани - активист на компартията и лидер на въоръженото крило на Африканския национален конгрес.