Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е заявил, че Пхенян „няма да стои със скръстени ръце пред побеснелите кучета", очевидно имайки предвид изказване на президента на САЩ Барак Обама за разпадането на неговия режим, съобщи Франс прес.

Ким е направил изказването си, докато наблюдавал съвместно учение на военноморските и военновъздушните сили.

"Той заяви тържествено, че не може да става и дума да се стои със скръстени ръце, докато побеснелите кучета лаят открито, че ще свалят режима, въвеждайки промени в социалистическата система, която нашият народ счита за по-ценна от живота", съобщи Корейската централна телеграфна агенция.

Северна Корея е готова за всякаква война, както конвенционална, така и ядрена, добавил е Ким.

Президентът Обама заяви в изказване на 22 януари, качено в youtube, че е възможно режимът в Северна Корея (КНДР) да се разпадне. Той напомни, че тя е най-изолираната държава в света. В крайна сметка обаче интернет ще проникне в страната, каза Обама. "С времето ще наблюдаваме как такъв режим се срива", допълни американският президент като поясни, че САЩ искат да увеличат потока на информация, който влиза в Северна Корея.

Властите в Северна Корея обичат силните изрази по отношение на САЩ и Барак Обама.  Американският президент вече беше сравнен с "маймуна", сега изказванията му бяха определени от говорител на външното министерство като действия на губещ, които само ще заздравят режима в Пхенян.