През 2009 г. уелската фирма Taylor & Sons (Тейлър и синове) е голяма, успешна и стабилна инженерна фирма във Великобритания. Основана през 1885 година, с над 3000 клиенти, и е ръководена вече над век от същото семейство, което е поставило табелката пред вратата на централата в Кардиф.

Тогава се случва нещо, което сега ще струва 8,8 милиона лири на британския данъкоплатец, разказва Guardian.

Държавната агенция "Companies House", еквивалент на нашата Агенция по вписванията, обявява, че Taylor & Sons влиза в ликвидация. Информацията бива моментално продадена на агенциите за кредитен рейтинг. За три седмици почти всички клиенти прекъсват поръчките и за два месеца фирмата рухва.

Проблемът е, че "Companies House" е трябвало да махнат едно "s" - защото фирмата, действително обявила фалит, е Taylor & Son. Нямаща нищо общо с Taylor & Sons.

"Загубихме цялото доверие в нас, всичките ни клиенти смятаха, че сме в ликвидация", разказва Филип Дейвисън-Себри, който в този момент е във ваканция и получава десетки обаждания с въпроса защо бяга от страната.

"Companies House" поправя грешката три дни след публикуването й, но както стана ясно, вече е твърде късно.

Taylor & Sons съдят държавната агенция и печелят след 4 години. Финалната сума още не е произнесена, но специалистите и адвокатите на уелските инженери смятат, че щетите ще бъдат оценени на 8,8 милиона лири или над 17 милиона долара. Които ще трябва да бъдат платени от държавния бюджет.