Почина Карл Джераси, създателят на първото противозачатъчно хапче, съобщиха световните медии. Джераси е роден на 29 октомври 1923 г. във Виена, но прекарва първите години от детството си в София, където е домът на баща му Самуел Джераси - дерматолог и специалист по венерически болести. Майка му - Алис Фридман, е австрийка. Родителите му се развеждат, после се женят повторно, за да може майка му да се върне в България по време на Холокоста.

През 1939 г. Карл Джераси и майка му напускат България, като се заселват в САЩ. 

През 1951 г. той участва в синтезирането на progestin norethindrone, който за разлика от прогестерона е ефикасен, когато се приема през устата, и е по-силен от него. Откритието му позволява да разработи първия орален контарацептив в сътрудничество с американските фармаколози Грегъри Пинкъс и Джон Рок. Джераси е допринесъл също за синтезирането на кортизона, използван в редица терапии.

Той е автор и на пет романа, като най-известният от тях е "Дилемата на Кантор", в който разглежда морала на съвременните научни изследвания чрез главния си герой д-р Кантор.

Джераси беше удостоен с орден „Мадарски конник“ от президента Петър Стоянов. Последното му посещение в страната беше през май 2013 г., когато получи почетната титла "доктор хонорис кауза" на Американския университет в Благоевград.