Десетки хиляди излязоха в Мадрид на "Марш на промяната", организиран от радикалната лява партия "Подемос", която се надява да повтори успеха на гръцката "Сириза" по време на парламентарните избори по-късно тази година. Поддръжници на партията пристигнаха от цяла Испания и се събраха на площад Пуерта дел Сол и околните улици. Маршът беше най-големият митинг на партията досега, отбелязва Асошиейтид прес.

"Подемос", която в превод означава "Ние можем", избра да проведе марша на мястото, където партията всъщност се зароди през 2011 г. по време на големите протести срещу политическата и финансовата корупция в страната. Начело на "Подемос" е харизматичният 36-годишен преподавател по политически науки Пабло Иглесиас.

Пабло Иглесиас

"Искаме промяна", каза Иглесиас на събралите се хора. "Това е годината за промяна и ние ще спечелим изборите".
В Барселона министър-председателят Мариано Рахой отбеляза, че не приема черната картина на Испания, която рисуват от политическите му опоненти. Той обяви, че "Подемос" няма шансове да спечели изборите.

За около година партията извървя пътя от проект на шеха университетски преподаватели и активисти до политическа формация. Според проучванията на общественото мнение не е изключено тя да спечели първото място на парламентарните избори. Първата проверка за "Подемос" обаче ще са регионалните избори (в 15 от 17-те региона).

Партията изразява подкрепа за левите правителства във Венецуела, Боливия и Еквадор. В Европа "Подемос", разбира се, подкрепя гръцката "Сириза".