Знаете някои неща за Супербоул. Че е единственият финал на сезона в професионалната лига на САЩ по американски футбол - най-обичаният спорт отвъд океана. Това го прави най-голямото спортно събитие в Щатите с мащаби и измерения, далеч надхвърлящи спортните. Знаете, че е най-гледаното спортно предаване, че 30 секунди реклама струва милиони долари (всяка година повече от предишната), че на полувремето за 15 минути стадионът се превръща в музикална сцена на най-големите поп и рок изпълнители...

И, разбира се, чували сте онези винаги любопитни статистики около Супернеделята: колко пилешки крилца се изяждат, колко пици се поръчват, броят унищожени пуканки, чипс и бургери, колко хора не отиват на работа в понеделник, за купeните успокоителни от аптеките...

Знаете и за някои от анекдотите покрай големия мач. Някои от тях вече не се разказват - не и след 11 септември. Като например как Америка можело да бъде превзета само по време на Супербоул, тъй като всички охранителни монитори излъчвали двубоя.

Това са клишета и баналности. Супербоул вече не е чак такава екзотика дори за България и не е толкова трудно да го гледаш, както беше някога. По-долу можете да разберете най-важните неща около 49-ия финал, особено ако смятате да будувате утре от 01:30 часа след нолунощ. Тогава на стадион "Университета на Финикс" в Глендейл, Аризона, ще започне битката в супертежка категория между шампиона "Сиатъл Сийхоукс" и претендента "Ню Инглънд Пейтриътс".

Стадионът край Финикс отдавна е готов за големия мач 

Съперниците

Не всяка година двата най-силни отбора в редовния сезон и плейофите стигат до мача за титлата. Така бе и миналата в Ню Йорк, където "Сиатъл" направи на нищо "Денвър Бронкос" - 43:8, и за първи път прегърна трофея, носещ името на треньорското величие Винс Ломбарди. Крилатите му фрази и методите за мотивация са откраднати дори в Европа... Но да се върнем на противоборството за неделя.

Тези тимове не само са най-силните, те имат и сметки за уреждане, стари вражди. "Ню Инглънд" е най-постоянният отбор в Националната футболна лига (НФЛ) за последните 15-ина години. Възходът започна с уволнението на треньора Пийт Керъл в началото на 2000 г. Наследилият го Бил Беличик вече е смятан за един от най-великите (след Ломбарди, разбира се), защото изведе отбора си до три титли. Малка подробност е, че Пийт Керъл сега е наставник на "Сиатъл Сийхоукс".

"Лошото момче" Ричард Шърмън и треньорът Пийт Керъл
са две от най-важните части в машината за победи "Сиатъл Сийхоукс"

Излиза, че от освобождаването му някога не е загубил никой, но Керъл едва ли е равнодушен пред шанса да натрие носовете на предишните си шефове. Доста по-комплицирани са чувствата, бушуващи между лидерите на двата отбора. През 2012-а, преди мач от редовния сезон, мегазвездата и куотърбек на „патриотите” Том Брейди (онзи, дето е мъж на модела Жизел Бюндхен) нарече сиатълци „анонимници”. След като „Ню Инглънд” падна с 23:24 като гост, защитникът Ричард Шърмън се приближи към Брейди и изкрещя в лицето му: „Ти си луд, братле!”

Шърмън е арогантен и предизвикателен, но и дяволски бърз, интелигентен играч. Той предвожда защита, която ще опита да спре Брейди и да не му позволи да спечели за четвърти път големия финал от общо шест визити (рекорд).

Том, който за разлика от Ричард има лъскав имидж, може да изравни по титли идола си от детството Джо Монтана. И да направи още една заявка за неофициалната титла „куотърбек №1 за всички времена”. Шърмън и съотборниците му - най-добрата отбрана в лигата, обичат да развенчават герои. Така беше и с Пейтън Менинг, който претърпя тежко крушение на Супербоул-а в Ню Йорк миналия февруари.

Ако утре Том Брейди спечели отново, кандидатурата му за куотърбек №1
за всички времена ще получи нов катапулт

Лоши момчета

Като стана дума за арогантност и имидж, Шърмън и още неколцина от "морските ястреби" се чувстват много удобно в кожата на "лоши момчета". Не само Ричард е самоуверен ексцентрик. Такъв е и лидерът на атаката Маршон Линч. През миналата година той демонстративно не се яви в деня за медии преди преди Супербоул и понесе глоба. 

Този път седна пред репортерите, но само за да отговаря на всички въпроса само с два отбора по време на задължителните пет минути: "Знаете защо съм тук" и "Тук съм, така че няма да ме глобят". На следващия ден здравенякът тегли една поучителна лекция на журналистите. Притеснявали го. Линч не говори и на терена, но обича да показва на противниците си неприлични жестове. Той е чудовищно здрав, наричат го Beast Mode. Него или онова което прави, когато получи топката и почне да мачка като звяр защитниците пред себе си.

Маршон Линч - Beast Mode, е най-труден за опазване в тима на "Сиатъл"

А имиджът на Том Брейди може и да блести, но не и този на "патриотите". След финала на Американската конференция срещу „Индианаполис Колтс” (45:7) стана ясно, че домакините от „Ню Инглънд” са използвали 11 топки (от общо 12 за нападението), доста по-меки от необходимото. Допустимата граница е 0,8-0,9 атмосфери, докато тези на бостънци са били 0,7. Топките са проверени преди мача от съдиите, след което някой вероятно е изпуснал въздух от тях.

Какво означава това? Много просто: куотърбекът (онзи, който подава топката) има по-лесен и добър захват, а оттам и хвърля по-добре. А всеки отбор играе със свои топки в атака. Играч на „Колтс” пресича пас на Том Брейди, веднага усеща нещо нередно и сигнализира арбитрите.

Подобно нещо не се случва за първи път. Години след първата титла на "патриотите" през 2001-ва стана ясно, че човек от треньорския щаб на Бил Беличик шпионирал тренировка на „Сейнт Луис Рамс”, тогавашният съперник на Супербоул. Преди седем лета пък избухна скандалът „Спайгейт”. Доказано бе, че в „Ню Инглънд” използвали незаконни видеозаписи, за да записват начина, по който в защитата на „Ню Йорк Джетс” си подават сигнали. Последваха рекордни глоби. Заради всичко това уверенията на "Ню Инглънд" в невинност сега изглеждат просто като за пред наивници.

Бил Беличик и император Палпатин,
открийте разликите

Беличик никога не се разделя с тъмния си суичър с качулка и с начумерената физиономия, поради което е оприличаван на император Палпатин от "Междузвездни войни".

Шоуто на полувремето

Този година бе поверено на Кейти Пери. За 5 до 10 минути се прави и разваля сцена, а за 15 тя ще има на разположение най-голямата аудитория в кариерата си - 70 000 зрители на стадиона и още стотици милиони пред екраните. Мнозина се намръщиха при избора на НФЛ, още повече предвид другите номинирани - Риана и британската банда "Колдплей". Пери оправда имиджа си в медийните изяви през цялата седмица - с лигаво държане. Утеха е, че на сцената ще видим още Лени Кравиц, чакат се и други изненади.

Дали Кейти Пери ще направи добро шоу?

Рекламите

Някои вече излязоха, можете да ги гледате по разни сайтове. Като например за изгубеното кученце в един от спотовете на бирата "Будвайзер". А мизата за 30 секунди по телевизия NBC, която държи правата, тази година удари нов таван - половин минута струва точно $4,5 милиона. Ръстът е с цели $500 000 повече в сравнение с 2014-а. Да, кризата в Америка приключи. 

След Супербоул десетки сайтове класират най-добрите и най-лошите реклами. Този път има нови компании, които са планирали в бюджета си този лукс, но има и отказали се. Става ясно, че в листата на вторите са автомобилни фирми, а техните клипчета обикновено са доста добри.

Гледайте го

Ако не разбирате правилата, не бързайте да определяте играта като глупава и досадна. Да, американският футбол и конкретно Супербоул е пропит от комерс. Най-досадното е, че действието често трае броени секунди, след което следват... реклами. И въпреки всичко "онзи" футбол е интересна, стратегическа, често безпощадна, но и непредсказуема игра.

А Супербоул си струва с цялата суета около него, с емоцията и тръпката, защото в крайна сметка нищо няма да е същото без битката на терена. А шоуто е гарантирано - никой не може да отрече на янките, че добре го умеят...