Терористичната групировка "Ислямска държава" пусна видео, доказващо екзекуцията на японския заложник Кенджи Гото.

На него се вижда коленичилия Гото, облечен в оранжево облекло. Зад него стои маскиран мъж с нож в ръка, който обвинява японското правителство за неговото "убийство".

Смята се, че екзекуторът е джихадистът Джон, който говори арабски с южен английски акцент и се обръща към японското правителство.

"Вие, като вашите глупави съюзници от Сатанинската коалиция все още не сте разбрали, че ние, с благоволението на Аллах, сме Ислямски халифат с власт, мощ и пълноценна армия, която желае вашата кръв", изрича той. След това се обръща директно към японския премиер Шиндзо Абе: "Заради вашето безразсъдно решение да участвате в една непечеливша война, този нож ще заколи не само Кенджи, но и ще доведе до касапница на вашите хора, където и да бъдат открити. Така че за Япония кошмарът започва".

Главорезът Джон е предводител на група за убийства на джихадистите, която се нарича "Бийтълс". Всички те са от Великобритания, а самият Джон е разпознат по акцента му веднага, следа като още миналата година извърши първата екзекуция и ликвидира американеца Джеймс Фоули.

Японското правителство изрази съболезнования на семейството на журналиста и обяви за автентичен записа.

 Президентът на САЩ Барак Обама осъди „отвратителното убийство“ на японския заложник.

"Ислямска държава" е въплащение на злото", заяви потресен британският премиер Дейвид Камерън.